EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия налива $1 млрд. в автомобилната индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия налива $1 млрд. в автомобилната индустрия

mail14:40 | 28.04.2009прегледи 842 коментарикоментари 0


russia_carsРуското правителство обеща да отпусне повече от $1 млрд. помощ за автомобилната индустрия като мярка за справяне с масовите съкращения на работна ръка и потенциалното социално напрежение, съобщи The Wall Street Journal. Очаква се процъвтяващия някога автомобилен пазар да се свие с 60 % тази година.
„За разлика от други компании АвтоВАЗ не е уволнявала масово служители. И това е скъпо постижение,“ заяви премиерът Владимир Путин в Толиати, където е базирана компанията. „General Motors съкрати 34 хил. души,“ посочи той.
В борбата с икономическите затруднения Кремъл е поставил за свой приоритет запазването на работни места. Правителството е обещало милиарди долари за подпомагане на работодателите по време на кризата. Повече от един милион руснаци са загубили работата си от декември насам.
Спасителният пакет, обявен от Путин, помогна на най-големия автопроизводител АвтоВАЗ да обърне тренда в глобалния автомобилен сектор, където акциите на международни автопроизводители, получили държавна помощ, отчитоха спад в САЩ и Европа. В понеделник акциите на АвтоВАЗ в Москва скочиха с 28 на сто, а книжата на производителя на камиони OAO Камаз се покачиха с 14%.
Собственици на АвтоВАЗ са Renault, инвестиционната компания Тройка Диалог и инвестиционната банка Руски технологии - държавен конгломерат, създаден с цел модернизиране на остарялата производствена база в страната. Всеки от тях притежава по 25% от компанията. Останалата четвърт от собствеността се търгува свободно на пазара.
АвтоВАЗ преживява рязък спад в продажбите, тъй като много руски потребители се отказват от големи покупки насред финансовата криза.
В отделно изявление министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко заяви, че автомобилната индустрия е изправена пред една от най-трудните години в историята си, като продажбите на автомобили се очаква да намалеят с повече от 60 на сто. През декември правителството прогнозира 40% спад в индустрията, а анализаторите посочиха 50% понижение като най-песимистичния сценарий за сектора през 2009.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg