EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия либерализира износа на втечнен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия либерализира износа на втечнен газ

mail15:30 | 07.11.2013прегледи 634 коментарикоментари 0


Руското правителство утвърден проектозакон, който нарушава монопола на държавния гигант Газпром върху износа на втечнен природен газ, предаде Франс прес.
Одобрен на заседание на правителството, текстът трябва да бъде гласуван от парламента и обнародван от президента Владимир Путин, за да влезе в сила от 1 януари идната година. Целта на новия закон е да стимулира "инвестициите в строителството на нови заводи" и "да позволи на Русия да увеличи сегашния си дял от световния пазар от 4,5 на сто да 10 на сто към 2020 година", подчерта министърът на енергетиката Александър Новак. Подготвяно от месеци, либерализирането на износа на газ ще бъде обвързано със стриктни условия и ще засегне на първо време само някои проекти на държавната петролна компания Роснефт и на номер две в газовия сектор в Русия - частната група Новатек, отбелязва АФП.

То няма да накърни монопола върху износа по газопроводи на Газпром, който се противопоставяше на ревизирането на този статут с мотива, че е заслужен с тежки инвестиции, направени в газовите инфраструктури и запазването на ниските тарифи за населението в Русия. Москва обаче се опасява, че може да бъде изпреварена в  района на Тихия океан, където търсенето силно нараства, от САЩ. Американското производство бележи бум през последните години благодарението на добива на шистов газ и цените там са много по-ниски, отколкото в Русия. "В момента сме свидетели на коренна промяна на световния енергиен пазар и най-вече на развитието на технологиите за производство на втечнен природен газ. Регионалният пазар на природния газ става световен, също като петролния", заяви руският премиер Дмитрий Медведев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg