EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия: Лек ръст на производството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: Лек ръст на производството

mail07:35 | 07.06.2022прегледи 740 коментарикоментари 0


Производствената активност в Русия е нараснала през май макар и с незначителни темпове в следствие на подобрените условия на търсене и облекчаването на ценовия натиск на фона на наложените върху страната санкции и логистични закъснения. Това сочат данни на анализаторската компания S&P Global, предаде ДПА.

Индексът на активността на мениджърите по доставките РMI в Русия се е повишил до 50,8 през май спрямо 48,2 през април. Стойностите над 50 указват разширяване на производствената активност, докато тези под 50 са признак за свиването на сектора.

Въпреки че санкциите продължиха да редуцират търсенето от клиенти, новите поръчки и производството намаляха с по-бавни темпове през май. Санкциите обаче оказаха голям ефект върху новите поръчки за износ, които спаднаха с най-бързия си темп в историята.

Валутните колебания и санкциите се изтъкват като причина за по-нататъшното нарастване на тежестта на разходите върху производителите. Въпреки това инфлация се забави до най-бавния си темп от юли 2020 г., тъй като цените на някои материали се понижиха.

Същата тенденция последваха и продажните цени, които нараснаха с най-слабия си темп от юни 2020 година.

Производителите останаха оптимисти по отношение на клиентското търсене през следващите 12 месеца, тъй като бизнес доверието се покачи до тримесечен връх през май.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се е свил с 3 процента на годишна основа към края на април, сочат данни на руското министерство на икономическото развитие, цитирани от ТАСС. 

На фона на безпрецедентния санкционен натиск, по оценка на министерството на икономическото развитие, БВП се е свил с 3 процента в годишно изражение след растежа с 1,3 на сто през март, се посочва в доклад на ведомството. 

Основни фактори за спада през април са били транспортно-логистичните ограничения, както и свиването на вътрешното търсене. При това инвестициите в основен капитал са нараснали с 12,8 на сто на годишна основа, което е най-бързият темп на растеж от 2012 година. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043