EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия купува много оръжие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия купува много оръжие

mail11:45 | 23.04.2013прегледи 482 коментарикоментари 0


През 2012 година световните военни разходи са били съкратени с 0,5% в сравнение с 2011 година, но в редица страни и региони те продължават да растат. Това показва анализ на Стокхолмския институт за изследвания на проблемите на света (СИПРИ), цитиран от Голос России. Сред лидерите се оказа и Русия, чиито разходи за отбрана в 2012 година се увеличили почти с 16%, или с повече от 12 млрд. долара.
Европейските страни се намират сред лидерите по съкращение на разходите за отбрана. 18 от 31-те страни, които влизат в ЕС (или са членки на НАТО), са съкратили военните си разходи с повече от 10%.
За една година военните разходи в Азия били увеличени с повече от 3%. Сред лидерите са Китай, Япония, Индия, Виетнам, Индонезия. Продължаващите политически спорове и конфликти в региона, в съчетание с безпокоящия много страни ръст на могъществото на Китай, са отличен стимул за увеличение на военните разходи. Безусловно, тон за това дава Китай: в 2012 година неговите военни разходи се увеличили с 11,5 млрд. долара, или с 7,5%, приближавайки границата от 160 млрд. долара (второ място след САЩ).
Военните разходи на Русия продължават да растат вече почти 15 години, с кратко прекъсване в 2010 година, когато военният бюджет беше частично съкратен. Днес, изразходвайки за отбрана повече от 90 млрд. долара (около 60 млрд. по курса), Русия заема трето място в света по този показател след САЩ и Китай. Ръст от по-малко от 16% е рекорд за големите държави. Но да се обясни това с някаква „особена агресивност на Москва” би било погрешно. Трябва да се има предвид, че увеличението на военните разходи на Русия в същност е връщане към нормалното равнище за такава голяма държава. По редица направления днес Русия е принудена да харчи големи средства за превъоръжаване. Това е необходимо за да бъде компенсирано катастрофалното недофинансиране на военните разходи в 90-те - 2,000-те години и неговите последици. Русия се сблъсква с комплекс от разнообразни военни заплахи. И ако днес война в Европа явно в този комплекс не влиза, то обстановката в Централна Азия и Далечния изток не обещава лек живот във втората половина на текущото и следващото десетилетие. Русия практически купува всичко - от нови междуконтинентални ракети, до войнишко оборудване. Имайки предвид параметрите на действащата държавна програма за въоръжаване, може да се прогнозира по-нататъшен ръст на военните разходи на Русия. Към края на десетилетието те могат да достигнат цифрата 200 млрд. долара годишно, ако не се случат някакви големи икономически сътресения.

 

 


Тагове: Русия, оръжие
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1061