EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия: Кудрин = инвеститорско доверие?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: Кудрин = инвеститорско доверие?

mail11:50 | 26.09.2011прегледи 553 коментарикоментари 0


Руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин обяви вчера, че няма да участва в следващото правителство, ако премиерският пост бъде поет от сегашния президент Дмитрий Медведев. Според анализатори изявлението на Кудрин ще нанесе удар върху инвеститорското доверие към Русия в краткосрочен план, но няма със сигурност да лиши финансовия министър от ръководна позиция след президентските избори през март идната година, съобщава Reuters.
Роланд Наш, главен стратег, Verno Capital: "Кудрин олицетворява макроикономическата и финансова стабилност на Русия. Оттеглянето му ще бъде голям удар върху инвестициите. Не мисля обаче, че трябва да бъде ваден от сметките - той е толкова близък с Путин, колкото е и Медведев. Може би това е опит от негова страната да получи ролята на премиер".
Олег Вюгин, президент на MDM Bank за изявлението на Кудрин: "Това все още не е факт. Той ще продължи да работи, а ние имаме нужда да оцелеем до март. Според мен ще продължим да наблюдаваме разпродажби, изтегляне на капитали, а рублата може да поевтинее още". За вероятността Медведев да стане премиер: "Това не е съвсем ясно, защото всичко това са само декларации за намерение. Всичко е само пожелания. Всичко може да се промени, не на последно място защото процесът е труден от политическа гледна точка".
Крис Уейфър, главен стратег, Тройка диалог: "Сега Путин е изправен пред своеобразно соломоново решение. Той определено вярва и на двамата мъже и без съмнение би предпочел и двамата да са част от правителството му. Сега фактът, че Кудрин изключи подобна възможност, и предположението, че не би могъл да бъде убеден да промени позицията си, изправят Путин пред необходимостта да избере от кого от двамата има по-голяма нужда". "Инвеститорите определено няма да бъдат доволни от възможността Кудрин да напусне финансовото министерство и правителството. Той е известен с разумното си управление на бюджетните финанси и бе "твърд фронт" срещу тези, които в миналото настояваха за увеличаване на държавните разходи". "Кудрин трябваше да се бори много ожесточено за създаването на бюджетния резервен фонд, без който Русия нямаше да може да понесе толкова леко кризата от 2008-2009 година, нито да се възстанови толкова бързо".
Сергей Алексашенко, магистър по икономика: "Курсът на рублата се понижаваше през цялата минала седмица и няма да бъде странно, ако в понеделник отново отчете спад. Виждаме повторение на ситуацията от есента на 2008 г., когато финансовото министерство даваше рубли на банките, а те ги продаваха. Това няма нищо общо с оттеглянето на Кудрин или с правителствените промени". "Трябва да разберете, че Путин ще остане на мястото си поне до 2018 г., а може би и до 2024 г., а никой не знае колко дълго ще остане Медведев".
Кристофър Гранвил, анализатор, Trusted Sources: "Въпреки че основните постижения на Кудрин са в бюджетната сфера, а основната причина, която посочва за оттеглянето си е бюджетна, въпреки че бюджетният проблем, който той описва е реален, не мисля, че това е причината за изтеглянето на капитали и загубата на доверие. Има всеобщо усещане, че инвестиционният климат в Русия се влошава, не е конкурентен, а без много здрав климат не можете да привличате инвестиции и растеж, тъй като за руската икономика няма друг начин за растеж".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160