EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия-Китай: Договори за 7$ млрд. инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия-Китай: Договори за 7$ млрд. инвестиции

mail17:10 | 11.10.2011прегледи 561 коментарикоментари 0


При посещението на премиера на Русия Владимир Путин в Китай днес бяха подписани редица документи за сътрудничество в сферата на инвестициите, енергетиката и металургията. Според експерти общата им стойност е близо 7 милиарда долара, предаде ИТАР-ТАСС. Руският фонд за преки инвестиции, Китайската инвестиционна корпорация и руската Внешекономбанк подписаха днес споразумение за създаване на Руско-китайски инвестиционен фонд, чийто капитал е 3-4 милиарда долара. На церемонията присъстваха Путин и китайският му колега Вън Цзябао, уточни ИТАР ТАСС. Сред документите обаче няма споразумения за доставки на руски природен газ за Китай, по което се водят разговори повече от година, допълва руската агенция. Сделката за снабдяването на втората по големина икономика в света с 68 милиарда кубични метра за срок от над 30 години от дълго време не може да бъде приключена заради спор по цените, отбелязва Reuters.
"Ние сме на финалната отсечка в работата по газовите доставки", коментира Путин,
цитиран от Reuters, пред журналисти след преговори с китайския премиер Вън Цзябао. Руско-китайският стокообмен в края на 2011 година ще превиши докризисните показатели и ще бъде минимум 70 милиарда долара, отбеляза Путин. Русия и Китай ще продължат сътрудничеството в атомния сектор. "Въз основа на успешния опит при строителството на Тянванската АЕЦ ще развиваме по-тясно сътрудничество в атомната енергетика и то въз основа на най-съвременните световни технологии, отчитайки възможните рискове като ги сведем практически до нулата", отбеляза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Китай и Русия постигнаха споразумение по цената на петрола, който се транспортира по петролопровода Източен Сибир - Тихия океан, каза, Вън Цзябао, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Преди време бе съобщено, че двете страни имат разногласия по един от параметрите за пресмятане на цената на петрола. Поради това, според декларация на руската страна, Китай едностранно намали сумата, изплащана по договора за доставка на петрол, припомня ИТАР-ТАСС. Всички въпроси, свързани с доставките на руски петрол за Китай, са изяснени, каза днес пред журналисти руският вицепремиер Игор Сечин, който придружава Путин при посещението му в Китай.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg