EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия иска да е кредитор на Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия иска да е кредитор на Европа

mail12:30 | 11.10.2011прегледи 518 коментарикоментари 1


Русия може да спаси Европа, като предотврати разпадането на европейския валутен съюз. За целта Москва е готова да изкупи испанските държавни облигации, както разказа вчера Аркадий Дворкович, помощник на руския президент, пише "Независимая газета". Русия е готова да помогне на страните от еврозоната, които са изправени пред дълговата криза, ако те постигнат споразумение за ясен план за решаването на проблема, заяви вчера Дворкович. Той обаче подчерта, че все още няма обявена стратегия и затова е прекалено рано да се говори за помощ от Русия. Дворкович заедно с руския външен министър Сергей Лавров и руския представител в Световната банка и в Международния валутен фонд Алексей Кудрин обсъдиха вчера в Москва с испанския министър на икономиката и финансите Елена Салгадо възможността Русия да подпомогне Европа в преодоляването на кризата и да изкупи дълговите облигации на някои страни от еврозоната, по-специално на Испания, припомня "Независимая газета".
Испанската икономика буди все повече съмнения сред инвеститорите и те очакват положението да се влоши още повече. Независими експерти са убедени, че като подпомага една проблемна държава, Русия си поставя главно политически цели: да се изяви като кредитор на еврозоната и да получи от Испания подкрепа за руските проекти в Европа, се казва в материала. Марина Мишурис, шеф на борда на руската "Флексинвест банк", изразява пред вестника тревога от "готовността на Русия "да пилее пари" при положение, че бюджетът й ще се срути още в първата минута, щом паднат рязко цените на петрола". Дали на Москва ще й стигнат парите за Испания, пита се тя, като припомня за "заема, обещан на Кипър и обявения неотдавна кредит за Венецуела". Русия ще изкупува европейски дългове в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) - отлична възможност за изява на този блок, коментира политическия аспект на обсъжданото начинание Тамара Касянова, шеф на московска одиторска фирма. Ако кризата все пак се задълбочи, дълговете на Испания ще обременят допълнително руската икономика. Ако пък Европа реши своите дългови проблеми, Русия няма да получи кой знае какви дивиденти от инвестициите в испански дългове. Икономиките на проблемни европейски държави като Испания, Португалия и Гърция нямат потенциал за стремителен растеж, обяснява икономистката.
 


 
Коментари
 
Разобличителя - 11-10-2011 г. 12:48:24

Убежденията на независимите експерти звучат доста повърхностно и за това аз ги отхвърлям. Това желание на Руската страна е много интересно и на него трябва да се обърне сериозно внимание като се има предвид настоящата финансовата ситуация в Евро-зоната. Дали това решение не означава че Русия е готова да се включи във финансовата война от страна на Еврото срещу долара,и неговите печатари? Става много интересно. Разобличителя

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg