EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия изпревари САЩ в износа на пшеница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия изпревари САЩ в износа на пшеница

mail14:01 | 20.11.2017прегледи 6489 коментарикоментари 0


Цената на американската пшеница пада, докато САЩ затварят своят офис на Асоциацията на пшеницата в Египет. Основната причина според The Wall Street Journal е голямата реколта от зърно в Русия. Предполагаемата реколта от 83 милиона тона пшеница в Русия "укрепи възраждането на страната като селскостопанска суперсила". В същото време имаше натиск върху американските фермери, да засеят "по-малко от всякога" площи през 2017 г.

Цените на пшеницата на Чикагската борса паднаха с 25% от началото на обявяването на реколтата в Русия през юли и възлязоха на 4.19 долара на бушел (1 бушел = 35.2 литра).

"Големите инвестиции и отслабeната рубла помогнаха на Русия да изпревари САЩ, като глобален износител на пшеница", пише WSJ. Във връзка с това Американската пшенична асоциация (U.S. Wheat Associates) заяви, че през декември закрива своето представителство в Египет - най-големият вносител на жито...

"Ние буквално не можем да се конкурираме с Русия в цената на пшеницата на тези пазари", заяви нейният представител Стив Мърсър.

Очаква се, че реколтата от жито в САЩ ще спадне с една четвърт: това беше повлияно от сушата и късните снежни бури във Великите равнини. Министерството на земеделието на САЩ очаква, че американската пшеница ще заема 15% от световния износ, в сравнение с 50% през 70-те години на миналия век.

През последните пет години добивът на пшеница в Русия се е увеличил със 70%. Американското министерство на земеделието очаква, че добивът от руските стопанства през този сезон ще бъде два пъти по-висок от този в САЩ.

Някои анализатори твърдят, че проблемите с препълнените хранилища и проблемите с логистиката могат да намалят цените на руския вътрешен пазар. Така че този сезон може да стане по-малко печеливш за руските фермери.

Но засега, въпреки тези опасения "всеки печели", отбелязва директорът на швейцарската фирма Solaris Commodities SA, която продава руско зърно. "Производителите печелят, търговците печелят. Щастливи дни!", отбелязва той.

Според Министерството на земеделието на Русия, според данни от 9 ноември, са събрани 88 млн. тона пшеница . Добивът, в сравнение със същия период на миналата година е 32.2 ц / галон в сравнение с 27.9 ц / галон. Като цяло, Русия е събрала 130 млн. тона зърно.

По-рано анализатори от Американската външна служба по земеделие((USA Foreign Agricultural Service, осигурява работата на американското министерство на земеделието извън страната) увеличи прогнозата за износа на руска пшеница през сезон 2017/2018 до 33,5 млн тона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905