EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия изгони Фрапорт от гл. летище на Санкт Петербург

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия изгони Фрапорт от гл. летище на Санкт Петербург

mail09:25 | 02.12.2023прегледи 1303 коментарикоментари 0


Руският президент Владимир Путин обяви създаването на нова управленска структура на главното летище на Санкт Петербург - Пулково, с което фактически изгони германската компания "Фрапорт" (Fraport) от управлението му, предаде ДПА.

С указ, публикуван късно снощи, Путин оправдава решението си като отговор на "неприятелските действия на някои чужди държави и международни организации и във връзка с необходимостта икономическата сигурност и националните интереси на Русия да бъдат защитени".

"Фрапорт" притежава 25 на сто от компанията, която до вчера държеше правата за управление на летище "Пулково" - регистрираният в Кипър консорциум "Нортън кепитъл гейтуей" (Northern Capital Gateway - NCG). В консорциума, който през 2010 г. спечели 30-годишен договор за управлението на летището, участват 13 компании.

С указа си Путин прехвърля 100 процента от акциите на NCG на нова местна холдингова компания, създадена от руското правителство, което практически лишава западните компании от инвестициите им.

"Фрапорт" отдавна заяви намерението си да се изтегли от бизнеса на летище "Пулково" и скоро след началото на руската инвазия в Украйна посочи, че замразява операциите си на летището.

През септември шефът на руската банка ВТБ Андрей Костин заяви, че параметрите на напускането на "Фрапорт" ще станат ясни до края на годината. Той оцени дела на германската компания на 111 милиона евро.

"Фрапорт" посочи, че всичките му операции на летището са спрени, а компанията оценява последиците от указа на Путин.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg