EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия и Словения подписват за "Южен поток" през март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия и Словения подписват за "Южен поток" през март

mail15:10 | 16.02.2011прегледи 547 коментарикоментари 0


Няколко договора е планирано да бъдат подписани през март между руски и словенски енергийни компании, в частност за реализацията на "Южен поток", заяви пред журналисти руският министър на съобщенията и комуникациите Игор Шчеголев след заседание на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, на която той е съпредседател, съобщи ИТАР-ТАСС.
Особена роля придаваме на проектите, свързани с реализацията на "Южен поток", заяви Шчеголев. Това е и създаването на съвместно предприятие, и съвместната работа по прокарването на самия газопровод и прокарването на успореден на него оптически кабел, добави руският министър.
Шчеголев изтъкна, че договорите ще бъдат подписани през март.
Както уточни представителят на министерството на енергетиката Михаил Плешкин благодарение на излизането на "Газпромнефт" на балканския пазар се очаква сключване на договор на руската компания със словенската "Петрол" за доставки на нефтени продукти на пазара на трети страни. Освен това "Газпром" и словенското предприятие "Геоплин плиноводи" възнамеряват да създадат съвместно предприятие, което ще се заеме със строителството на участъка на "Южен поток" на територията на
Словения.
По предварителните оценки през Словения транзитно ще преминават 24 милиарда кубически метра газ, а в бъдеще се планира увеличение на тези обеми, заяви Плешкин, отбелязвайки, че това ще се отрази положително на икономиката на Словения. По думите на представителя на министерството на енергетиката успоредно на газопровода се планира да бъде поставен и оптически кабел. Той ще бъде използван не само за технологичната работа на газопровода, но и за търговски цели.
С реализирането на проекта "Южен поток" Словения ще се превърне в една от главните транзитни страни на газ, смята Шчеголев, цитиран от ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg