EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия и Дубай с обща компания за Арктическия морски път

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия и Дубай с обща компания за Арктическия морски път

mail16:35 | 27.10.2023прегледи 695 коментарикоментари 0


Руската ядрена агенция "Росатом" съобщи, че е създала съвместно предприятие с дубайската компания "Ди Пи Уърлд" (DP World) за развиване на контейнерните превози в Арктика като част от инициатива, зад която стои лично президентът Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Споразумението с един от най-големите пристанищни оператори в света е знак, че Москва е в състояние да привлича големи международни партньори за реализирането на амбициозни планове, сред които е и т. нар. Северен морски път.

Путин често говори за перспективите на т. нар. Арктически коридор, включително и на форума в Китай миналата седмица по инициативата "Един пояс, един път". Москва всячески се опитва да прехвърли търговията си на изток заради наложените й от Запада санкции.

Северният морски път, чието ползване става възможно заради стопяването на арктическия лед под натиска на климатичните промени, върви от Мурманск, недалеч от руската граница с Норвегия, до Беринговия проток, разделящ Русия и Аляска.

Съвместното дружество "Интернешънъл контейнер лоджистикс" (International Container Logistics) е регистрирано на 20 октомври с капитал от 960 милиона рубли (10,3 милиона долара). "Росатом" притежава 51 на сто от него, а останалите са на "Ди Пи Уърлд".

"Сътрудничеството между двете компании има за цел да развие допълнителен търговски път за контейнерните превози", се посочва в изявление на "Росатом". Засега "Ди Пи Уърлд" не коментира темата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg