EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия и България обсъждат преки договори за газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия и България обсъждат преки договори за газ

mail11:10 | 26.01.2011прегледи 569 коментарикоментари 1


Президентът на руската газова компания Газпром Алексей Милер и изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов са обсъдили преминаването към преки договорни отношения при доставката на руски природен газ за България, съобщи пресслужбата на руската компания, цитирана от украинското електронно издание 7news.in.ua.
България купува от Газпром 70 процента от потребявания газ в страната. По предварителни данни през 2010 година Газпром експорт е доставил около 2,6 милиарда куб. метра газ.
Българското правителство още през юли 2010 година поиска да бъде намалена цената на горивото. През ноември преди посещението на руския премиер Владимир Путин в България стана известно, че газовият холдинг е представил пакетно предложение за намаляване на цените на доставките на природен газ за България с 5 до 7 на сто до края на 2012 година, посочва изданието.
В протокол между Газпром експорт и Булгаргаз са фиксирани конкретни параметри и преференциални ценови условия. Постигнато е и споразумение за премахване на посредниците от технологичната верига при доставката на руски газ за България от януари 2013 година.
Очаква се до 30 юни 2011 година Газпром експорт да сключи с Булгаргаз пряк дългосрочен договор за доставките.
Алексей Милер и Димитър Гогов са обсъдили и хода на работата по проекта за газопровод Южен поток и са стигнали до извода, че поради неизбежното увеличаване на търсенето на природен газ в Европа своевременната реализация на Южен поток ще съответства на интересите на милиони европейски потребители, се казва в съобщението на Газпром.
За реализацията на сухопътната част от проекта са подписани междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.
Очаква се технико-икономическата обосновка на проекта да бъде готова през февруари, а газопроводът да заработи през декември 2015 година.


 
Коментари
 
007 - 16-02-2011 г. 15:51:32

Докато едно лице - Валентин Златев има пряка връзка и консултира едновременно и премиера и президента резултата ще е един и същ - ще бъдат защитени интересите само на Руската страна - нали същия си получава заплатата от там. Всеки, който поне малко се е занимавал с психология, с кибернетика, с икономика знае, че колкото повече са връзките в една система толкова тя е по устойчива и по адаптивна. Докато консултацийте на премиера и президента минават през едно лице по отношение на енергийните руски проекти, а не през определените за това институции - МИЕТ, ДАНС..., които поемат и съответна отговорност, това ще е опасно за националната сигурност на страната!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg