EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия запази основната лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия запази основната лихва

mail08:35 | 13.02.2023прегледи 711 коментарикоментари 0


Руската централна банка съобщи в комюнике, цитирано от Франс прес, че е запазила основната си лихва на 7,50 на сто в съответствие с очакванията на пазарите и анализаторите. Така основната лихва остава на обявеното в средата на септември равнище, което е далеч от достигнатия преди близо година праг.

След първите международни санкции "Банк России" вдигна рязко лихвата с 20 на сто , преди да пристъпи към няколко понижения през последните месеци , успокоена от различни макроикономически показатели на страната.

От няколко дни пазарите залагат на запазване на основната лихва до ниво от 7,50 на сто въпреки все по-високата инфлация.

В публикуваното комюнике Руската централна банка изрази задоволството си, че "тенденциите на икономическата активност са се развили по-добре от октомврийските прогнози на финансовата институция и са налице явни знаци за възстановяване на потреблението".

"Забавяне на световната икономика и нова ескалация с външни търговски и финансови ограничения биха могли да отслабят външното търсене за руски износ и да имат проинфлационно влияние", отбелязва "Банк России".

Според прогнозите на банката годишната инфлация ще е между 5 и 7 на сто през 2023 г., за да достигне 4 на сто през 2024 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg