EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Русия-ЕС: Санкции + проучване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия-ЕС: Санкции + проучване

mail11:40 | 15.06.2016прегледи 1694 коментарикоментари 0


Европейският съюз ще приеме решение за продължаване на санкциите срещу Русия на 21 юни, предава РИА Новости, като цитира медии, позовали се на дипломатически източници. След приемането му, решението ще бъде потвърдено на 24 юни в рамките на среща на външните министри на държавите от Общността. Съгласно източници темата за отслабването на санкциите, наложени на Москва във връзка с действията й в украинската криза, ще бъде подновена през втората половина на текущата година.

Мнозинството от гражданите на десет водещи европейски страни не одобрява политиката на ЕС по отношение на Русия. До такъв извод стигнаха социолозите от американския център за изследвания Pew Reasearch Center, предаде РИА Новости. Проучването е проведено сред гражданите на десет европейски страни: Германия, Великобритания, Италия, Испания, Полша, Холандия, Унгария, Гърция, Франция и Швеция. Общо тези държави заедно дават 82 % от БВП на Евросъюза и на тях се падат 80 % от населението на ЕС.

Изследването е проведено в периода 4 април – 12 май и в него са участвали около 11,5 хил. души.

Социолозите отбелязват, че жителите на тези страни са недоволни от политиката на ЕС, която отговаря за търговията с другите държави. Това се отнася не само за отношенията с Москва, но и за миграционната криза и икономическите проблеми.

В Гърция 89 % от анкетираните считат, че с Русия е по-важно да се поддържат здрави икономически отношения, вместо провеждането на твърда външна политика. В Унгария, Германия и Италия показателите на мнозинството са по-скромни – от 54 % в Италия до 67 % в Унгария. При това болшинството от шведите (71 %) се обявяват против строгите отношения на ЕС с Русия. Усреднените данни сочат, че по-голямата част от европейците подкрепят сътрудничеството с РФ (48 % – за и 43 % – против).

Освен това, социолозите изясниха, че европейците най-много се тревожат за сигурността си. От осем възможни варианта те посочват дейността на терористичната групировка „Ислямска държава“ като основна заплаха за безопасността на страната си.

Най-много се страхуват от ИД в Испания (93 % от анкетираните) и Франция (91 %). Подобни опасения споделят жителите на седем от общо десетте участващи в проучването държави. Втора по значимост заплаха според европейците са климатичните промени, следвани от икономическата нестабилност и кибератаките.

Що се отнася до бежанците от Сирия и Ирак, европейските страни се разминават в мненията си. За Полша, Унгария, Гърция и Италия този проблем се е превърнал в обект на специално внимание.


Тагове: Русия, ЕС, санкции
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg