EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия готова за газови доставки през България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия готова за газови доставки през България

mail06:41 | 13.06.2016прегледи 1549 коментарикоментари 0


Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия е готова да разгледа всякакви взаимноизгодни варианти за доставка на газ за Гърция и Италия, включително и през България. „Мисля, че ние сме готови да разгледаме всякакви варианти, стига те да са взаимноизгодни и да осигуряват доставки, сигурност за европейските потребители“, каза той, отговаряйки на въпрос дали Русия разглежда възможността за доставка на газ в Гърция и Италия през България. Руският министър изтъкна, че Москва е заинтересувана да доставя газ в Югоизточна Европа, предаде ТАСС.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не се е отказвала нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, но очаква ясна позиция от Европейската комисия по тези въпроси. „Но ние окончателно не сме се отказвали нито един от проектите – нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, каза Путин. „Ние се нуждаем само от ясната позиция на ЕК“, уточни стопанинът на Кремъл.

В същото време високопоставен руски представител заяви пред БГНЕС, че Русия не се сърди на България заради спирането на “Южен поток”. Русия не се сърди на България заради спирането на проекта „Южен поток“, тя не можеше да направи друго, защото решението бе взето не от нея, а от Брюксел, от хора, които заемат постове, за които не са избирани, поясни дипломатическият представител. Той добави, че руската страна желае да използва интерконекторните връзки на проектите ТАП и ТАНАП, за да бъде прокарано трасе за руски газ към Европа. Припомни, че вече са подписани и съответните меморандуми с Гърция и Италия. Въпросът е газът да стигне до Гърция, поясни събеседникът. Той не конкретизира има ли вече сигнали дали ЕС ще приеме или отхвърли новия руски проект, подчертавайки, че страната му очаква решението на Брюксел по въпроса.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg