EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия: 16 пъти по-висока радиация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: 16 пъти по-висока радиация

mail11:35 | 14.08.2019прегледи 701 коментарикоментари 0


Радиация 16 пъти над нормата след ядрения взрив в Русия, отчита руската Национална метеорологична служба. Признанието за повишена радиация дойде 4 дни след експлозията, а от Кремъл увериха, че няма опасност за населението в района. 

"Сензорите на Росгидромет в град Северодвинск на около 30 км от изпитателния полигон Ньонокса, където стана експлозията, отчитат повишение на гама радиацията между 4  и 16 пъти. В 6 от общо 8 измервателни станции в Северодвинск са отчетени норми над обикновеното. На жителите на село в близост до изпитателния полигон беше предложено да напуснат утре домовете си заради военни мероприятия, съобщиха от администрацията на Северодвинск. 

Миналата седмица местните власти първоначално публикуваха информация за повишена радиоактивност, а впоследствие я заличиха. Пет са жертвите на взрива – учени от руската атомна агенция "Росатом". От агенцията поясниха, че учените са оказвали поддръжка на изотопни източници на енергия за ракети.

Американски експерти обвързаха инцидента с тестове на крилатата ракета "Буревестник", а президентът Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон е получил много информация от взрива и подчерта, че Съединените щати разполагат с подобна, но по-развита технология. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира изявленията от Съединените щати. Песков не потвърди, че става въпрос за тест на крилатата ракета "Буревестник", но допълни, че развитието на Русия в сферата на ядрените ракети значително надминава това на другите държави./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg