EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия - лек спад в зърнената реколта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия - лек спад в зърнената реколта

mail16:00 | 03.10.2012прегледи 358 коментарикоментари 0


Зърнената и зърнено-бобовата реколта в Русия през 2012 година ще бъде около 73 милиона тона, съобщи  заместник министърът на селското стопанство на Русия Иля Шестаков, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той отбеляза, че към 28 септември тези култури са били събрани от 36 милиона хектара или 91% от площите. По думите му събраната реколта е 66,4 милиона тона, което е по-малко, отколкото през 2011 година, когато към тази дата са били събрани 86,5 милиона тона. Като цяло обаче очакваме реколтата да бъде 72-73 милиона  тона, отбеляза Шестаков.

Още в края на юли т.г.  Световната банка обяви, че е готова да помогне на правителствата в борбата с поскъпването на зърнените храни, което поставя в опасност най-бедните хора в света и може да има пагубно влияние, което да продължи години.
 "Не можем да позволим краткосрочните скокове в цените на храните да имат вредни дългосрочни последици за най-бедните и уязвими хора в света", заяви президентът на СБ Джим Йон Ким. "Световната банка и партньорите й следят внимателно това положение, така че можем да помогнем на правителствата да приемат мерки, чрез които да помогнат на хората да се справят по-добре", каза Ким.
Тежката суша в Средния запад на САЩ силно намали очакванията за зърнената реколта, съживявайки спомените от 2008 година, когато рязко поскъпване на храните доведе до бунтове в някои страни и разпали съмнения около използването на хранителни култури за производство на биогорива. От средата на юни т.г. цените на пшеницата скочиха с над 50%, а на царевицата - с над 45% на фона на сухото време в Русия, Украйна и Казахстан, твърде влажното време в Европа и необичайното начало на мусонния сезон в Индия. Цените на соята, която има важно значение за храните и фуражите, през последните два-три  месеца също се повишиха с над 30% и с близо 60% от края на миналата година. СБ има редица програми, чрез които да помогне на правителствата, ако ситуацията се влоши, посочи президентът на институцията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg