EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Русия & С. Арабия понижиха рязко цените на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия & С. Арабия понижиха рязко цените на петрола

mail11:05 | 15.05.2017прегледи 1382 коментарикоментари 0


Русия и Саудитска Арабия са готови да удължат споразумението между Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК и останалите заинтересовани държави производители за намаляване на добива за още девет месеца до края на март 2018 г. Това гласи общо изявление на енергийните министри на двете държави Александър Новак и Халид ал Фалих, информира агенция Интерфакс. Министрите стигнаха до разбирането, че за достигането на основната цел на усилията по стабилизирането на пазара - обемът на световните нефтени запаси да достигне средния за последните пет години, а също и за потвърждаването на решителността на производителите да осигурят стабилност и предсказуемост и постъпателно развитие на пазара - е необходимо удължаването на съвместните доброволни действия на водещите производители на петрол за още девет месеца - до 31 март 2018 г, се посочва в изявлението. Новак и Ал Фалих са се разбрали до 24 май да проведат консултации със страните участнички в споразуменията и други производители с цел постигане на пълен консенсус за удължаването на срока с девет месеца. Енергийните министри са изразили оптимизъм, че и други държави ще се присъединят към тези усилия.

Петролът поскъпна рязко днес, след като министрите на енергетиката на двете страни се договориха. Към 10 часа българско време фючърстите на европейския вид Brent нараснаха с 1,97 процента до 51,84 долара за барел, а на американския лек суров петрол WTI се увеличиха с 1,55 процента до 48,58 долара за барел, спрямо нивата при затваряне на търговията миналия петък.

Страните-износителки от картела ОПЕК и още 11 държави, вкл. и Русия, се договориха да съкратят добивите си на петрол през първото полугодие на 2017 година до общо 1,8 млн. барела в денонощие за да бъде възстановена цената на суровината отпреди пет години. На Русия се пада дял от 300 000 барела в денонощие, а на Саудитска Арабия - 550 000 барела в денонощие.

И през следващия етап на действие на споразумението ще действат същите параметри за намаляване на добивите, каквито бяха договорени в края на 2017 година, обяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих.

Трейдърите веднага определиха това съвместно изявление като много важно в навечерието на министерството среща на страните по споразумението за намаляване на добивите, насрочена за 25 май. От агенция „Ройтерс" припомнят, че общо Саудитска Арабия и Русия добиват 20 млн. барела петрол в денонощие, което се равнява на 20 процента от световното потребление на суровината.

Срещу опитите на ОПЕК и други 11 държави да намаляват добивите се противопоставя САЩ. Общият брой на работещите кладенци за добив нарастват за 17-та поредна седмица и през миналата седмица техният брой се е увеличил с 9 единици до общо 712 броя, съобщи миналия петък консултантската компания, специализирана в областта на услуги за петролната индустрия, Baker Hughes.

Добивите на петрол в САЩ са нараснали от средата на 2016 година с повече от 10 процента и днес възлизат на 9,3 милиона барела в денонощие.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg