EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русе – град за IT специалисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русе – град за IT специалисти

mail13:10 | 09.02.2011прегледи 1117 коментарикоментари 0


Българските софтуерни специалисти са много търсени по цял свят, но и в Русе такива хора имат професионален шанс, това установил Владислав Кехайов, старши консултант в “Нонилион България” – дружество, което е собственост на белгийци, с офиси в Русе и София. Владислав е от Смолян, завърши е Русенския университет. В момента работи в центъра на дунавския град, а ангажиментите му са с чуждестранно дружество, отдалечено на хиляди километри. Контактите стават дистанционно, но това не само не пречи на работата, а даже препятства стреса. “Ежедневната ми работа е така организирана, че работодателят има възможност със специализиран софтуер да отчита извършената дейност с точност до 15 минути. Така се избягва нуждата от конкретен ръководител, който непрекъснато да ни наблюдава”, обясни Владислав. “Разстоянието, което ни дели, помага за намаляването на стреса, който е неизбежен, когато началникът ти е наблизо”, допълни ИТ експертът. Синхронът между отдалечените физически страни в съвместната работа между русенските ИТ специалисти и белгийския им контрагент става постепенно, но е основан на професионализма, категоричен е Владислав Кехайов. Вместо да отиде в чужбина, за да продава труда си, той е попаднал на обявата на “Нонилион”, с която са се търсили разработчици за офиса в Русе. “Веднага се забелязах, че отсреща имам професионалисти, затова приех тази работа”, допълни Владислав.
“Нонилион България” ООД представи своя начин на работа. Оказва се, че при наличие на добри условия, перспективи и взаимоотношения българските специалисти могат да бъдат задържани в страната. “Фирмата ни съществува от 2006 г., оттогава сме в Русе”, каза маркетинг мениджърът на компанията Наталия Димитрова. Тя обясни, че специалистите обслужват голям корпоративен клиент, който се занимава с обмен на електронни документи – един от най-големите в областта си в Белгия. Част от българските разработчици подпомагат директно от Русе софтуерния процес на тази фирма. “Ние сме успешна практика на близък аутсорсинг”, допълни Димитрова. Белгийците продължават да набират чрез нас кадри, които да допълнят виртуалния й екип от тук.
Принципът на работа в компанията се нарича Ниършоринг 2.0 . Наетите ИТ специалисти, освен че трупат знания и опит на международно ниво, стават естествена част от един по-голям интеркултурен екип. Клиентите пък управляват на 100 % софтуеърната си дейност в Русе, остават с усещането, че хората, с които работят, са зад съседната врата. В същото време досадната задкулисна работа по управлението на екипа я вършат хората от „Нонилион”, като по този начин освобождават клиентите си от товара на административните процедури, свързани с осигуряването на ресурси, поддръжката на офис и т.н. В момента в Русе работят петима ИТ специалисти. Според рейтинговата система на белгийския клиент дистанционният екип на “Нонилион” в Русе е по-добър от хората, които работят на място, в Белгия, съобщи Владислав Кехайов. Критериите за подбор на кадрите са много високи, преминава се през няколко нива, но пък постига над средното за бранша заплащане за града.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg