EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русе с модерен речен център

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русе с модерен речен център

mail06:40 | 19.12.2014прегледи 839 коментарикоментари 0


От днес България има модерен Център за речни информационни услуги, от който ще се управлява корабния трафик.Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното откриване на високо технологичната сграда в Русе. Центърът е изграден със средства от Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г., като инвестицията е повече от 6 милиона лева.

„Създаването на речна информационна система в българския участък на река Дунав и изграждането на Център, от който да се управлява тя, бяха важни крачки за подобряване на условията за корабоплаването по Дунав. Сега трябва да положим усилия и да предприемем конкретни стъпки за отстраняване на критичните участъци по реката“, каза министър Московски. По думите му България и Румъния подготвят съвместен проект, с който да се кандидатства за европейско финансиране от Механизма за свързана Европа. Предварителните разчети показват, че ще бъдат инвестирани около 160 млн. лв. само в българския участък на реката. С това ще се реши един от най-тежките проблеми – затрудненото корабоплаване през летните месеци.

Предвижда се до 2020 г. да бъде изграден интермодален терминал в Русе. Осигурено е финансиране от близо 4 млн. лв. от ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. за неговата подготовка, като същинското строителство може да започне след 2016 г. „С реализацията на всички проекти, по които работим, Русе ще стане важен комуникационен център на един от най-бързите транспортни коридори между Европа и Азия“, каза транспортният министър.

Министър Московски подчерта, че АМ „Хемус“ е основен приоритет. Първият участък от нея, от Ябланица до пътя Плевен-Ловеч, може да бъде включен в обхвата на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., а за останалите участъци ще търсят и други източници на финансиране.

На церемонията за откриване на Центъра за речни информационни услуги присъстваха и генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов, кметът на община Русе Пламен Стоилов, областният управител на Русе Стефко Бурджиев, депутати, представители на местната и изпълнителната власт и др.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg