EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русе: Газификацията спести 5 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русе: Газификацията спести 5 млн. лв.

mail11:30 | 27.10.2011прегледи 759 коментарикоментари 0


Над 5 милиона лева спестиха газифицираните промишлени потребители в Русе през юли, август и септември, защото замениха конвенционалните енергоизточници с природен газ. Така икономиите им от началото на годината вече надхвърлят 14,5 милиона лева.
Спестените суми се дължат на голямата разлика в цената за киловатчас енергия, произведен с природен газ и такъв, произведен с мазут и нафта. В момента заводите в Русе, клиенти на „Овергаз Север” ЕАД, плащат от 9,5 до 11,1 стотинки за киловатчас, в зависимост от индивидуалната си тарифа. Същото количество енергия, произведено с мазут, в момента струва 18 стотинки, а с нафта за отопление – 23,4 стотинки.
Керамичният завод „Керос” и френската компания за автомобилни части „Монтюпе” са сред 64-те компании в Дунавския град, които икономисват производствени разходи с природен газ.
Домакинствата в Русе, които ползват синьото гориво за битови нужди вместо електроенергия, също намалиха сметките си със средно по 15 лева месечно.
Преди дни от енергийната компания ЧЕЗ съобщиха, че потреблението на електроенергия от битовите и бизнес потребителите в България е с до 50% по-високо в сравнение с останалите европейски държави. Енергийната стратегия на страната до 2020 година разглежда заместването на електрическата енергия с природен газ като един от приоритетите за подобряване на енергийната сигурност на страната. Близо 40% от използваната енергия в българските домакинства, (включително за отопление и домакински нужди,) е електрическата, докато за Европа този разход е 11%.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg