EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румънци обсъждат ядрено хранилище в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румънци обсъждат ядрено хранилище в България

mail14:50 | 12.07.2011прегледи 745 коментарикоментари 0


Близо 200 жители на румънския град Бекет и на други населени места в региона се включиха в обсъждането на проект за Национално хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО), което бе организирано от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО).
Инвестиционното предложение на предприятието беше представено от Ира Стефанова, ръководител на проекта, и Майя Матеева, директор „Безопасност и качество”, а резултатите от екологичната оценка на проекта за бъдещо хранилище бяха изложени от Стела Иванова и Георги Вълчев, експерти от екипа, изготвил Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС). В българската делегация бяха включени и представители на МОСВ, научни работници от БАН и други специалисти. Домакините бяха представени от Дорина Мокану, директор „Контрол на индустриалното замърсяване и оценка на въздействието”, Даниела Пинета и Константин Пулбере от МОСГ в Румъния.

Румънците изразиха своята загриженост за безопасността на НХРАО. На техните въпроси отговаряха експертите на предприятието, независими специалисти, както и представители на местната власт в община Козлодуй. Всички мнения, коментари и предложения, получени от румънска страна, ще бъдат разгледани от ДП РАО при реализацията на проекта за НХРАО.
В България обществените обсъждания на инвестиционното предложение се проведоха на 29 и 30 март 2011 г. в град Козлодуй и село Хърлец и срещнаха подкрепата на местното население.
НХРАО представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.
През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и наблюдение както на площадката на хранилището, така и на околната среда.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg