EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румънци изпращат все по-малко пари у дома

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румънци изпращат все по-малко пари у дома

mail09:30 | 16.09.2010прегледи 654 коментарикоментари 0


Общата стойност на средствата, които румънците в чужбина изпращат обратно в родината си, е спаднала след първите седем месеца на тази година до най-минималното си ниво за изминалите пет години, пише румънският вестник "Адевърул".

Засегнати от нарастването на безработицата в страните от Европейския съюз (ЕС), румънските граждани, които работят зад граница, изпращат на семействата си в Румъния все по-малко средства.
Текущите трансфери от чужбина към Румъния, с изключение на тези в сектора на публичната администрация, са достигнали през първите седем месеца на годината 2,13 милиарда евро, според данни на централната банка.
Количеството на трансферираните средства е с около 15% по-малко спрямо същия период на 2009 г. и с 43,2% по-малко спрямо 2008 г. Това количество е и най-малкото за изминалите пет години. Единствено в интервала януари-юли 2005 г., нивото на изпращаните средства е било по-малко, съответно 2,07 милиарда евро. Основната причина за драматичния спад на изпращаните суми в страната е високото ниво на безработицата в страни, в които има големи румънски общности, като Испания и Италия.
Някои румънци дори са предпочели да се завърнат в Румъния, след като са изгубили работата си и не са успели да си намерят нова. Според последни данни броят на безработните румънци в Испания достига 87 413 души.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg