EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румънски фирми основно в Русе и София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румънски фирми основно в Русе и София

mail09:20 | 11.07.2011прегледи 8959 коментарикоментари 0


Марина Панчева
Г-н Енев, НАП съобщи, че 272 се фирмите с изцяло румънски капитал, концентрирани основни в Русе, София и Варна. С каква статистика разполагате вие и Румъно-Българския бизнес портал?
Емилиян Енев: Агенция по вписваният в България би трябвало да предоставя подобни данни, но последният път, когато се обърнахме към агенцията с такова запитване, получихме две страници обяснения защо не могат да ни предоставят тази информация за регистрирани фирми в България с румънско участие в капитала. Все пак по неофициална информация, която е засечена от няколко източника, в България има около 800-900 компания с румънски собственици или съдружници. Силно са преувеличени данните, които излязоха в някои медии миналата година и дори бяха цитирани от министър Дянков, че стотици румънски фирми местят бизнеса си в България на месец.
Имали работещи в Румъния български граждани (и обратно), които да пътуват всеки ден, т.е. наблюдава ли се такава практика както в чужбина?
Е.Е.Няма никакво официални или неофициална информация за това. Но тези случаи са малко към настоящия момент. Преди няколко години в България идваха автобуси от Румъния, които вземаха български работници и в края на работния ден ги връщаха. Ставаше въпрос основно за по-ниско квалифицирани работници за румънски шивашки цехове, строителни обекти, корабостроителни заводи и т.н. Но с кризата тази трансгранична трудова мобилност намаля и изчезна. В Румъния и особено в Букурещ има немалко българи, които работят в различни сектори на икономиката. Става въпрос в повечето случаи за хора, които са завършили своето образование в Румъния. Но тези българи живеят постоянно в Румъния и не пътуват всеки ден от България за да отидат на работа – дори и когато става въпрос за Букурещ. Румънската столица е само на 60 км. от българската граница, но като се има предвид натоварения трафик в Букурещ за отиване на работа и връщане са необходими средно около 3-4 часа, дори и когато се тръгва от Русе.
Да се върнем отново на фирмите. Какви са предимствата, които привличат румънския бизнес към България?
Е.Е. По-ниските данъци. Става въпрос не само за корпоративен данък печалба, но и за по-ниски осигуровки и като цяло по-ниско данъчно бреме. ДДС в Румъния е 24% и възстановяването му става значително по-бавно и трудно в сравнение с България. Не са редки случаите когато румънски компании чакат година за да си възстановят от държавата внесено ДДС. България до известна степен предлага по-ниски оперативни разходи и по-ниски разходи за труд, но това зависи от региона и разликите в двете страни вече не са толкова значими.
А има ли интерес на румънски инвеститори към България?
Е.Е. Не бих казал, че има нарастващ интерес от страна на румънски инвеститори към България. Румънци регистрират компании в България основно за да избягнат плащането на ДДС в своята страна, защото сделките между тяхната българска фирма и румънски контрагент са освободени от ДДС според правилото на вътрешно общностна доставка. Румънските бизнесмени оценяват възможностите, които предлага България за бизнес (по-ниски данъци, по-ниски разходи за правене на бизнес в някои случаи, географската близост, достъп до нов пазар и т.н.), но все още има стереотипи и предубеждения, че в България е рисковано и трудно да се прави бизнес поради корупция, престъпност и др. Това спира много румънски предприемачи, които искат да правят легален и прозрачен бизнес в България. Освен това за България все още се знае сравнително малко в северната ни съседка и има притеснение от това да се стартира дейност в една нова и непозната среда.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg