EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румънски национални храни в пътеводител

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румънски национални храни в пътеводител

mail18:40 | 20.04.2023прегледи 1418 коментарикоментари 0


Румънската чеснова разядка, наречена "муждей" (mujdei) зае първо място в класацията на международния кулинарен пътеводител ТейстАтлас (TasteAtlas) за най-добрите румънски храни. 

„Муждей е румънската версия на чеснов сос. Приготвя се със скилидки чесън, слънчогледово масло, черен пипер и вода. Сосът обикновено се сервира с риба или пържени картофи. Може да е по-течен или по-гъст”, гласи описанието, направено от ТейстАтлас.

На второ място в класацията се нарежда румънската баница, а на трето - овчарски булзул (bulzul ciobanesc) - топката от качамак с овче сирене в средата. В топ 10 са румънските сарми, кебапчета (mici), гевречета (govrigi) и десертът, наречен “папанаши”(papanași) - традиционен пържен сладкиш със сладко и сметана.

Румънска следа има и в класацията на най-добрите традиционни супи в света. На 12-то място е Ръдъуцката супа - от района на град Ръдъуц в най-северната част на страната. 

“Това е традиционна румънска супа. Приготвя се от пилешко месо, лук, сладък червен пипер, целина, моркови, лимонов сок, чесън, магданоз и сметана. Готви се на умерен огън, докато месото и зеленчуците омекнат. Супата е доста кисела поради добавянето на лимонов сок. В Румъния тя е особено ценена, защото е лек за махмурлук и за настинка“, пише ТейстАтлас. 

В същата класация са и пилешката супа с фиде (56-то място), шкембе чорбата (75-то място), телешката чорба (86-то място).

“Енциклопедията на вкусовете”, както още е известен ТейстАтлас, включва над 10 000 храни и напитки от цял свят. БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg