EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румънски инвеститор в ТИЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румънски инвеститор в ТИЗ

mail18:04 | 19.06.2023прегледи 769 коментарикоментари 0


Румънски инвеститор ще строи завод за профилирана ламарина в индустриална зона „Раковски”, част от Тракия икономическа зона (ТИЗ). Това съобщи създателят и изпълнителен директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев по време на дискусия на фирми от зоната с екипа на Българо-румънската търговско-промишлена палата, която се проведе в TEZ Event Center.

През 2021 година румънската компания взима решение да построи завод в България и става част от ТИЗ, съобщи за БТА Мартин Колев от фирмата инвеститор Joris ide (Йорис иде). Българският пазар е голям и смятаме, че предлагаме по-качествени решения, посочи Колев. Имотът от 20 дка за бъдещия завод е вече собственост на компанията. Очаква се той да заработи до края на 2024 г.

Традиционно има повече интерес на фирми от България да навлязат в Румъния, но в последните две години наблюдаваме засилване на обратния процес, посочи по време на дискусията Елеонора Иванова, изпълнителен директор на Българо-румънската търговско-промишлена палата. Палатата, в която членуват активно действащи 100 компании, 20 години работи за подобряване на двустранните бизнес отношения. Българските фирми членове са около 75 процента. Най-много запитвания има в хранително-вкусовия сектор, защото българските фирми търсят контакти в тази сфера, но той е много наситен, изключително конкурентен и труден, коментира Иванова. Освен ръст на търговските взаимоотношения от палатата посочиха, че потокът на румънски туристи в България се е увеличил и през 2022 година, като 1.8 милиона румънци са почивали у нас.

Заради трудности с транспортирането на стоки през българо-румънската граница фирми у нас получават все повече запитвания от румънски компании за ползване на складове в България, стана ясно по време на дискусията. Това според участниците в нея е възможност страната да се превърне в хъб за складиране на стоки и през България чуждестранни фирми да търгуват с държави от ЕС.

Предстои представители на палатата ще се срещнат с бизнеса във Варна в началото на юли, а през есента ще организират форум в Румъния в партньорство с Букурещката търговска палата.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg