EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния:Пазарът на земя възлиза на 250 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния:Пазарът на земя възлиза на 250 млн.евро

mail07:35 | 13.09.2023прегледи 634 коментарикоментари 0


Пазарът на земя остава много активен в Румъния през първата половина на 2023 г., като приблизителният му оборот се оценява на около 250 млн. евро - обем, който включва само сделки със земя за проекти за търговски имоти в сектори като жилищния, офисния и търговския, без да се вземат предвид сегменти като индустриалния или енергийния, показва докладът на Colliers за развитието на пазара на недвижими имоти през първата половина на тази година, съобщава Аджерпрес.

Сегментът на търговията на дребно се радва на най-голямо внимание, тъй като строителните предприемачи продължават да виждат възможности в много райони на страната. Тъй като летният период засега е сравнително спокоен, консултантите на Colliers очакват скромни обеми на сделките през следващите тримесечия.

Що се отнася до търсенето, то е почти равномерно разпределено между търговските и жилищните сегменти. Въпреки това, докато строителните предприемачи в областта на търговията на дребно останаха доста активни, фокусирайки се основно върху паркове за магазини/хипермаркети в райони/градове с ограничен запас от модерни търговски площи, в жилищния сектор се наблюдава по-изразено забавяне на сделките, тъй като по-високите лихвени проценти и нарастващите разходи за строителство доведоха до доста значителен спад в активността, особено в сравнение с периода 2020-2022 г.

В Букурещ коригирането на предлагането на нови жилища на фона на по-ниското търсене се прояви през първото тримесечие на годината с по-силен спад в броя на предоставените жилища. През първите три месеца на 2023 г. са доставени само 4 666 жилища, което е с 16% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Развитието на жилищния пазар е тясно свързано с общото развитие на икономиката, а добрите перспективи на румънската икономика бяха подчертани в последната прогноза на Европейската комисия от тази пролет. Въпреки забавянето на икономическия растеж в Европейския съюз в сравнение с 2022 г., Румъния е страната с най-висок прогнозен икономически растеж в ЕИО и третият най-висок в ЕС - 3,2% през 2023 г. и 3,5% през 2024 г. Тези перспективи допринасят за положителния инвестиционен климат, заедно с втората най-ниска инфлация в Централна и Източна Европа-6 (ЦИЕ-6) и нивото на публичните инвестиции в инфраструктура.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg