EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния:Добивът на петрол спада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния:Добивът на петрол спада

mail10:05 | 21.04.2016прегледи 958 коментарикоментари 0


actmedia.eu Добивът на петрол в Румъния ще спадне в краткосрочен и средносрочен план, както и разходите за добива ще бъдат по-високи и по-високи, като средствата ще дойдат от далече, се казва в доклад, представен на среща между служители на министерството на енергетиката и на специалисти в областта, по повод изготвянето на енергийната стратегия на Румъния 2016 – 2030 г. с перспектива до 2050 г.

Според Александру Патрути - експерт по минерални ресурси и член на Консултативния съвет за изработване на енергийната стратегия, по отношение на вътрешния добив на природен газ, перспективата в краткосрочен и в средносрочен план е, нещо да отпадане.

"Ресурсите от природен газ в Черно море, в ситуацията, в която се решава тяхната експлоатация, ще бъдат на разположение само с отпускането на значителни финансови ресурси, което ще доведе до високи цени на тези количества газ, които няма да дадът нов тласък на петролната индустрия в Румъния. Въпреки, че по експлоатациата на ресурсите в Черно море се работи почти 30 години, добив на газ от Черно море не е започнало в някоя офшорна зона", каза г-н Патрути.

От своя страна, представителят на OMV Petrom Аделина Дабу изрази известния факт, че Румъния в момента добива скъп петрол, въпреки значителните инвестиции. "Ето защо, новата фискална рамка представлява важен фактор за операторите в петролния сектор. Естественият спад на добива не позволява запазванетот на настоящото ниво, без инвестиции. Добавената стойност в този сектор идва от работните места, особено в областите на mono промишленост".

Тя добави, че увеличение на потреблението на петролни продукти се оценява отделено от икономическия растеж, мнение, което се споделя от Василе Иуга - експерт в PwC.

От друга страна, Джордже Юнеско, мениджър в Conpet, подчерта важността на връзката на националната система за транспорт до тази на съседните страни.

"За Румъния е важно да се работи по взаимното свързване на националната система за транспорт (SNT) на петрол с тази на съседните страни; страната ни е в състояние да играе важна роля в транзита на нефт, идващ от Каспийско море или Иран. SNT на Румъния е в добро технологично състояние, което позволява подобен транзит и е в състояние да транспортира двойно на превозваните в момента количества", добави той.

Николае Анастасиу, член на Румънската академия привлече вниманието върху факта, че не е вярна оценката на потенциала на природните ресурси в страната: "Ние не разполагаме с правилна оценка на природния потенциал, който страната ни притежава, необходима ни е служба към Националния геоложки университет. Потвърждението на потенциала на природните ресурси на страната ни е много важно при разработването на енергийната ни стратегията с намесата на изследователска дейност. В резултат, в енергийната стратегия в бъдеще няма да липсва глава Изследване“.

Аристоле Жуде, главен секретар в Министерството на енергетиката напомни факта, че Националната агенция за минерални ресурси (ANRM) не е обявила търг за офериране на наличните площи. Последният кръг за концесии се проведе в периода 2009 - 2010.

Друг участник в срещата, Михай Спатару от ANRM каза, че Агенцията е винаги отворена за сътрудничество във връзка с подготовка на общи задачи, достатъчна е само една молба към ANRM. "Дори и така, Румъния е една от малкото европейски държави, в които тайните служби имат отношение към природните ресурси, факт, който създава трудности при общуването; необходимо е изменение на закона", казва той.

До 15 април, Министерството на енергетиката има задача да направи качествен анализ на енергийния сектор, с цел изготвяне на енергийната стратегия на Румъния 2016-2030 г. с перспектива до 2050 г.

Източник: CBBSS

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg