EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния:Без помощи за зелена енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния:Без помощи за зелена енергия

mail08:15 | 10.06.2013прегледи 487 коментарикоментари 0


Румънското правителство ще ореже помощите за възобновяеми енергийни източници, за да се опита да облекчи сметките - решение, което застрашава една индустрия в пълен разцвет, привлякла милиарди евро инвестиции, според експерти, цитирани от АФП.
Съгласно спешен указ, приет във вторник, ляво центристкото правителство временно ще преустанови до 2017 г., дори до 2018 г., предоставянето на до 50 процента от "зелените сертификати", издавани досега на производители на вятърна или соларна енергия, както и на микроводноелектрически централи с цел стимулиране на зелената енергия.
Текстът, който е предвидено да влезе в сила от 1 юли, рискува да породи загуба от няколкостотин милиона евро за производителите, според анализаторите.
"Трябваше да се намери балансирано решение, което да позволи на тези, които инвестират във възобновяеми енергии, да имат печалби, без обаче да се наказват нито другите сектори,
нито домакинствата", обясни премиерът Виктор Понта. Според делегирания министър за енергетиката Константин Ница "сегашната схема за подкрепа на производителите на енергия от възобновяеми източници е най-щедрата в целия ЕС и това имаше негативно отражение, както върху домакинствата, така и върху индустриалните потребители".
Промишлените потребители "вече не са съгласни да допринасят за благоденствието на производителите на енергия от възобновяеми източници" и много от тях, включително производителят на стомана Арселор Митал и производителят на алуминий Алро, притежаван от руската компания Виметко, "заплашиха да напуснат Румъния".
Но според председателя на Румънската асоциация за вятърна енергия Йонел Давид приемането на този текст "бележи края на една хубава мечта и на една индустрия във възход", която е привлякла от 2010 г. насам инвестиции от 3 милиарда евро. Инсталираните досега мощности за производство на енергия от възобновяеми източници са за 2 100 мегавата, от които половината са пуснати в действие през 2012 г. Дебатите около новия указ попариха ентусиазма на инвеститорите, някои от които ще се откажат от проектите си в Румъния, казва Йонел Давид.
Правителството подчертава, че новата мярка няма да се отрази на целта през 2020 г. 24 процента от енергийното потребление да бъде от възобновяеми източници.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg