EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния ще строи два нови реактора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния ще строи два нови реактора

mail11:40 | 12.10.2020прегледи 697 коментарикоментари 0


Румъния ще строи с американци два нови ядрени реактора на АЕЦ Черна вода, информира в заглавие в. "Адевърул" и допълва, че грандиозното партньорство е на стойност осем милиарда долара. Румъния ще инициира споразумение за сътрудничество със САЩ за изграждането на два нови реактора на атомната централа в Черна вода и за рехабилитацията на друг реактор. Споразумението ще възлезе на осем милиарда долара, посочва вестникът и припомня, че неотдавна Румъния се отказа от партньорство по проекта с китайска компания, след като в продължение на няколко години той тъпчеше на едно място, предаде БТА.

Румънските вестници припомнят, че на 26 май държавната компания Нуклярелектрика, която управлява атомната централа в Черна вода, поиска прекратяване на стратегията за изграждане на трети и четвърти реактор на централата с китайската компания CGN, с която румънската държава преговаря няколко години. Проектът се оценяваше на 6,45 милиарда евро, припомнят "Адевърул" и "Ромъния либера". Вестниците припомнят изказване на министъра на икономиката и енергетиката Вирджил Попеску, че Румъния е била държана дълго време като заложник на така нареченото споразумение с китайската компания и че трети и четвърти реактор на централата трябва да бъдат построени с партньори от ЕС и САЩ.

В. "Гъндул" допълва по темата за посещението на двамата румънски министри в САЩ, че американският министър на отбраната Марк Еспър и румънският му колега Николае Чука са подписали споразумение в сферата на отбраната за периода 2020-2030 г. Двамата лидери подписаха 10-годишна пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната, която обхваща общите стратегически цели и общите интереси на страните за модернизация в сферата на отбраната и сигурността в Черно море, пише "Гъндул". САЩ са признателни за силния ангажимент на Румъния в Алианса, по-специално с приемането на румънска територия на елементи от противоракетния щит "Еджис ашор" (Aegis Ashore), който е ключов за отбраната на НАТО, е заявил американският секретар по отбраната. Той е отбелязал и факта, че Румъния е увеличила разходите за отбрана през последните години, като те са надхвърлили два процента от брутния вътрешен продукт. "Това е силен пример за други държави съюзнички", е посочил Марк Еспър, цитиран от в. "Гъндул".

Вестникът цитира и думите на румънския министър на отбраната Николае Чука, че "САЩ са най-силният съюзник на Румъния". Чука отбеляза, че Румъния инвестира в модернизацията на военновъздушната база "Михаил Когълничану" в окръг Констанца и припомни, че преди две седмици Румъния се е снабдила с ракети земя-въздух "Пейтриът", превръщайки се в първата страна от източния фланг на НАТО, която притежава тази система.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961