EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния ще добива газ от нови находища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния ще добива газ от нови находища

mail07:35 | 20.04.2022прегледи 1015 коментарикоментари 0


Румъния очаква да извлече първия природен газ от находища си в черноморския шелф в средата на тази година. Това разкри премиерът на северната ни съседка Николае Чука в понеделник в интервю за радио Romania. “В Черно море имаме възможност да получим първия газ в средата на тази година”, каза той, цитиран от Dariknews.

"Инвестициите (на) Black Sea Oil & Gas вече са направени, те вече са подписали документи за приемане и има възможност чрез този проект да се осигуряват 1 млрд. куб. м газ годишно”.

Black Sea Oil & Gas, със седалище в Румъния, е собственост на Carlyle International Energy Partners и Европейската банка за възстановяване и развитие.

„В края на 2026 – началото на 2027 г. има възможност за получаване на първия газ в периметъра на Neptun Deep“, продължи Чуке. По-рано петролната и газова корпорация ExxonMobil се оттегли от проекта за природен газ в Черно море Neptun Deep поради неблагоприятни данъчни условия, а нейният дял в проекта беше купен от румънската държавна компания Romgaz.

„В същото време ще осигурим експлоатацията на газови находища в националната територия на големи дълбочини и това ще осигури газ от 2024 г.“, отбеляза още премиерът.

Усилията за ускоряване на началото на експлоатацията на собствените газови находища се предприемат от Румъния на фона на военната операция на Руската федерация в Украйна и призивите на Европейския съюз да се гарантира енергийната независимост на страните членки на ЕС от Русия. На 15 април управляващата коалиция от партии в северната ни съседка внесе в парламента проект на т. нар. офшорен закон, който урежда условията за разработване на газови находища в Черно море. Регламентът предоставя благоприятни условия за чуждестранни компании, които ще участват в операцията, и се разглежда като въпрос по спешност.

„Що се отнася до независимостта от доставките на газ от Руската федерация, решихме, че този закон ще осигури стабилност и правна предвидимост за бизнес средата в тази област“, поясни Чука.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 964