EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния ускорява подготовката на ферибота Русе – Гюргево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния ускорява подготовката на ферибота Русе – Гюргево

mail13:05 | 17.07.2023прегледи 761 коментарикоментари 0


Румъния ще ускори подготовката на фериботната линия между Русе и Гюргево. Такъв ангажимент е поела северната ни съседка при посещение на министър-председателя акад. Николай Денков в Букурещ. Възстановяването на транспортната връзка по река Дунав ще позволи интензивният трафик между двете държави да бъде облекчен. 

Българският премиер и румънският му колега Йон-Марчел Чолаку са постигнали съгласие фериботът да заработи в най-скоро време, но не са уточнили конкретни срокове. България вече е изпълнила всички подготвителни дейности за реализацията на проекта. При северните ни съседи предстоят още някои довършителни работи. 

Изграждането на втори мост между Русе и Гюргево е друг важен приоритет на двете държави. „За първи път от доста време Румъния има ясна и категорична позиция, че иска в кратки срокове да се работи по моста“, посочи акад. Денков. 

Има различни възможности за финансиране на този проект. България и Румъния ще подготвят общ проект, с който ще кандидатстват по съвместната програма на ЕС и НАТО за военна мобилност.

„Мостът е част и от логистичното направление за отбрана на източния фланг на НАТО. Затова имаме всички основания заедно да ускорим процеса на планиране, проектиране и подготовка на този мост във възможно най-кратки срокове“, обясни българският премиер. Ще се търсят и други източници на средства - през проекти, финансирани от Европейската комисия, чрез публично-частно партньорство, както и от Европейската банка за възстановяване и развитие, която проявява интерес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg