EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния усвоява по- ефективно от България еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния усвоява по- ефективно от България еврофондовете

mail15:02 | 20.10.2009прегледи 1320 коментарикоментари 0


Голяма част от европейските фондове все още са блокирани за България, заради слабия финансов контрол и последващи нередности, пише днес електронното издание на EUobserver, цитирайки данни от специално изготвен доклад на Европейската комисия. Румъния видимо успява по- добре да усвои средствата по европрограмите, отбелязва още изданието.
В доклада е направен преглед на всички финансови програми на ЕС в България и Румъния от датата на присъединяването им – 1 януари 2007 г. – до 31 юли 2009 г.
Изготвянето на доклада е направено по искане на Европейския парламент, след решението на Европейската комисия да замрази 500 млн. евро заради измами и корупция.
Текстът разкрива, че същите проблеми, довели до прекратяване на предприсъединителните фондове през 2008 г., са открити при регионалните и земеделските еврофондове, които България започна да получава след присъединяването си към ЕС: конфликт на интереси, нередности, измами и липса на контрол над усвояването на фондовете.
Въпреки, че Румъния има подобни на България проблеми, като високо ниво на корупция и ниска разкриваемост на извършените злоупотреби, когато става въпрос за управление на европейски фондове Румъния се справя по- добре през последните две години след присъединяването към Европейския съюз, показват данните от доклада.
Налице са одобрени проекти по всички оперативни програми от структурните фондове и изплащането на средствата вече е започнало. От общо 8 млрд. евро, които може да получи за разходи в периода 2007 – 2009 г. Румъния вече е усвоила около 2.6 млрд. евро.
По отношение на предприсъединителните програми по европейските фондове, Румъния не е успяла  да усвои само 169 млн. евро  от общо 3 милиарда евро.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4208