EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния увеличава МРЗ и пенсиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния увеличава МРЗ и пенсиите

mail09:40 | 15.09.2023прегледи 852 коментарикоментари 0


3300 леи (1320 лв.) става минималната работна заплата в Румъния от 1 октомври. Това съобщи министърът на финансите Марчел Болош. Увеличението е с 300 леи (120 лв.). Още едно, ново увеличение, ще има вероятно от 1 януари догодина.

“Да видим как ще се развият нещата на ниво коалиция и как ще протекат дискусиите. Но това е ангажимент, който партиите поеха, включително чрез програмата за управление, която беше одобрена, когато правителството на Чолаку започна своя мандат“, каза Марчел Болош в интервю за румънската телевизия Antena3.

Той потвърди, че и пенсиите ще се увеличат с 14 процента. „Има пари за увеличаване на пенсиите. Окончателният процент ще бъде обявен от управляващата коалиция“, уточни Болош. Той информира още, че специалните пенсии ще бъдат обложени с 20-25 на сто.

Новината за увеличението на пенсиите потвърди и румънският премиер Марчел Чолаку. Той коментира, че има действащ закон, според който пенсиите се индексират спрямо миналогодишната инфлация.

“През 2022 направихме изключение, защото имаше висока инфлация спрямо инфлацията година по-рано. Прави се средногодишната стойност. Никой няма да нарушава законите в Румъния. Иска ми се, както миналата година, пенсиите да се увеличават различно, на едни може би с 30 процента, на други с или 10 на сто, в зависимост от доходите. Поддържам този подход”, коментира премиерът, цитиран от Диджи24.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg