EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния транзитира грузински газ към Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния транзитира грузински газ към Европа

mail09:03 | 13.05.2010прегледи 560 коментарикоментари 0


Азербайджан, Грузия и Румъния подписаха споразумение за създаване на смесена компания, която ще се занимава с проекта за нов маршрут за транспорт на природен газ от Азербайджан през Грузия и Румъния за Европа, съобщи Медиафакс.
Вчера в Тбилиси се проведе среща, в която участваха министърът на индустрията и енергетиката на Азербайджан Натик Алиев, грузинският министър на енергетиката Александре Хетагури и румънският министър на икономиката Адриян Видяну.
Компанията ще бъде основана в Букурещ и ще включва като акционери румънската компания Ромгаз Медиаш, азербайджанската Сокар и Грузинската нефтена и газова корпорация (GOGC).
"Като се има предвид, че Румъния завърши свързването на газопреносната си мрежа с тази на Унгария, а следващата година ще бъде готова и връзката с България, националната газопреносна система ще може да осигури транспорт на енергийни ресурси от зоната на Каспийско море към ЕС и вътрешния пазар", заяви министър Видяну.
През април трите страни подписаха в Букурещ меморандум за сътрудничество в областта на преноса на втечнен природен газ. Инвестицията по проекта се очаква да възлезе на между 2 и 4 милиарда евро, отбелязва вестник "Финанчиарул".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg