EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Румъния с трети план за възстановяване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния с трети план за възстановяване

mail09:45 | 13.07.2010прегледи 595 коментарикоментари 0


Властта хвърля на бизнеса трети план за възстановяване, пише днес румънският вестник "Зиарул финанчиар" и допълва, че според правителствен проект за подкрепа на икономическата среда в Румъния компаниите, които имат задължения към държавата, а в същото време имат да получават пари от тази държава, ще бъдат включени в система, чрез която задълженията на двете страни се компенсират. Проектът предвижда още новосъздадени компании, които инвестират 500 000 евро и наемат 25 служители,  да бъдат освободени от данък печалба. Освен това срокът на непокритите навреме данъчни задължения ще бъде отложен до 30 юни 2011 година.
Партията на етническите унгарци в Румъния, която е част от управляващата коалиция, предлага да се облага печалбата на банките.
Правителственият проект ще бъде обявен официално идната седмица, а бизнес средите ще могат да внасят свои предложения по него в рамките на месец. Новите предложения вероятно ще влязат в сила от септември.
Бизнесът обаче е скептичен що се отнася до новите мерки.
 "Сега сме 12 юли. Кога ще предлагаме нашите мерки, кога ще ги вземаме, кога ще влязат в сила, кога ще дадат резултати?", пита се Кристиан Първан, главен секретар на сдружението на бизнесмените в Румъния.
Това че задълженията на държавата ще ни бъдат компенсирани слушаме от 2009 година. Сега се оправдават с наводненията, коментира още Първан и допълва, че връщането на ДДС, което миналата година е започнало да става по-бързо, пак се забавя.
През май просрочените задължения на румънската държава към бизнеса се покачиха на 1,7 милиарда леи (едно евро се обменя за 4, 2471 леи) от 1,5 милиарда леи в края на 2009 година, а според ангажиментите, поети от румънските власти към МВФ, до
края на тази година тези задължения трябва да се стопят до 480 милиона леи. Неотдавна финансовият министър Себастиан Владеску призна, че през юни не е постигнат напредък що се отнася до свиване на тези задължения и е възможно да поиска от МВФ предоговаряне на поетите ангажименти.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg