EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния с растеж около нулата през 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния с растеж около нулата през 2011 г.

mail09:36 | 26.11.2010прегледи 1119 коментарикоментари 0


Икономическият растеж на Румъния следващата година ще бъде около нула процента, твърди съветникът на управителя на Националната банка на Румъния Лучиан Кроитору, цитиран от Медиафакс.
Макар според повечето прогнози да се очаква растеж между 1,5 и 2 процента през 2011 г., представителят на централната банка предупреждава, че има рискове, включително и от политическо естество, които могат да отклонят растежа на Брутния вътрешен продукт /БВП/.
Румънските власти, МВФ и Европейската комисия прогнозират за настоящата година икономически спад от около 2 процента, но очакват през 2011 г. страната да отбележи растеж от 1,5 процента.
"Рисковете в краткосрочен план са добре овладени, защото имаме отношения с МВФ и ЕС, което е гаранция в краткорсочен план. Но в средносрочен план съществуват значителни рискове", посочи Кроитору.
Той отбеляза като съществени рискове от икономическо естество свръхзаетостта в държавния сектор и твърде големия размер на социалните помощи спрямо възможностите на икономиката.
Представителят на централната банка подчерта обаче, че големият риск всъщност е политически.
"За Румъния 2011 г. е ключова година. Румъния трябва да довърши реформите, за да докаже на инвеститорите, че е един пазар, на който си заслужава да присъстват", каза Кроитору. Той подчерта, че за тази цел е важно страната да сключи ново споразумение с МВФ и напомни, че след 2012 г. започват години на избори, които обикновено отслабват фискалната дисциплина.
Настоящото двугодишно стендбай споразумение, което Румъния сключи с МВФ, ЕК, Световната банка и други международни институции за заем на обща стойност 20 милиарда евро, изтича през пролетта на 2011 г. Румънските власти вече съобщиха за намерението си да сключат ново споразумение с Фонда догодина, което обаче ще има само предпазен характер.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg