EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния с по-нисък дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния с по-нисък дефицит

mail10:51 | 06.01.2011прегледи 800 коментарикоментари 0


Румъния приключи 2010 г. с бюджетен дефицит от 6,58 процента от Брутния вътрешен продукт, което е под целта, договорена с Международния валутен фонд от 6,8 на сто, заяви румънският премиер Емил Бок, цитиран от Аджерпрес.
Предварителните данни, предоставени от финансовото министерство, сочат, че Румъния е приключила 2010 г. с бюджетен дефицит от 6,58 процента, което е под договореното с международните финансови кредитори от 6,8 на сто от БВП, а
целите по изчистване на задълженията са били спазени, каза Бок и допълни, че това го прави оптимист.
Румънският премиер подчерта, че спазването на ангажиментите предоставя на Румъния предпоставки за бъдещи международни споразумения.
През пролетта на 2009 г. Румъния договори заем в размер на 20 милиарда евро от МВФ, Европейската комисия, Световната банка и други международни институции, който бе обвързан с редица условия, свързани с реформи в бюджетния сектор и задържане на бюджетния дефицит в определени граници. Досега страната е получила 16 милиарда евро от заема.
Според експерти на МВФ, Румъния вероятно ще приключи през април тази година сегашното си споразумение с МВФ, така че да има възможност за подписването на ново от предпазен тип.
Новият заем от фонда по всяка вероятност ще бъде в размер от 5 - 6 млрд. евро, като има вероятност да достигне и до 8 млрд. евро, стана ясно през декември миналата година. Точният размер на новия заем предстои да стане ясен до няколко месеца.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg