EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния с амбиция да усвои най-много еврофондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния с амбиция да усвои най-много еврофондове

mail17:08 | 07.01.2010прегледи 600 коментарикоментари 0


Румъния ще привлече значителен размер европейски фондове в идните години така, както през 2007 г. бе втората държава в Европейския съюз след Австрия, на която всички оперативни програми бяха одобрени, заяви днес румънският финансов министър Себастиан Владеску, цитиран от агенция Аджерпрес и БТА.
В проектобюджета за тази година е предвидено Румъния да привлече през 2010 година безвъзмездни европейски средства в размер от 1,3 на сто от БВП, а приходите от данъци и такси се очаква да възлязат на 30 на сто от БВП.
Румънският парламент все още не е приел бюджета на страната за тази година.
Приемането на бюджета е ключово условие, което ще отблокира парите от Международния валутен фонд за Румъния.
Румъния договори през март м.г. пакет външно финансиране от МВФ, Европейския съюз, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност 19,95 милиарда евро. Заемът от МВФ е в размер на 12,95 милиарда евро.
Досега Румъния получи от МВФ два транша с обща стойност 6,57 милиарда евро. До края на 2009-та Букурещ трябваше да получи и трети транш в размер от 1,5 милиарда евро от МВФ, но изплащането му бе отложено за догодина, тъй като Румъния все още не е приела бюджета си за 2010г.
Делегация на МВФ ще посети Букурещ през втората половина на януари за оценка на изпълнение на ангажиментите, поети от румънските власти по стендбай споразумението с фонда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg