EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Програма "местна таратайка"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Програма "местна таратайка"

mail10:04 | 31.07.2023прегледи 697 коментарикоментари 0


От понеделник в Румъния започва програмата Rabla Local (в превод “местна таратайка”), съобщи на конференция в Клуж-Напока министърът на околната среда Мирча Фекет, цитиран от Диджи24.

Програмата трябваше да започне още през 2022 г., но беше отлагана няколко пъти. Тя дава право на румънците да се откажат от автомобили, по-стари от 15 години и да получат в замяна 3000 леи (1200 лв.), без да са задължени да купуват нова кола. 80 процента от парите за програмата идват от Фонда за околната среда, а 20 процента от местния бюджет.

Колата, която ще бъде бракувана, трябва да е регистрирана в данъчните регистри на кметството, да е на повече от 15 години, да има стандарт за замърсяване Евро 3 или по-стар и да има основните компоненти, като двигател, трансмисия и ходова част. Физическите лица, които се запишат в програмата, трябва да имат местожителство или да пребивават в Румъния и да живеят в общината, до която отправят искането. Те не трябва да имат просрочени задължения за плащане на данъци, глоби и вноски към местния и държавния бюджет.

240 милиона леи са преведени за разпределение по програмата за тази година. Броят на бенефициентите за всяка административно-териториална единица ще се определя според населението. 

62 процента от румънците имат поне една кола в домакинството си, 45 на сто притежават автомобил на повече от 11 години. Три четвърти са си закупили колата втора употреба, показват данните от скорошно проучване на Румънския институт за оценка и стратегия (IRES). Повече от половината (54 процента) от анкетираните имат автомобили, които използват дизелово гориво, 36 процента са на бензин. Два процента казват, че притежават хибридна кола и един процент използват електрическа./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158