EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния прекрати договор с испански фирми за АМ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния прекрати договор с испански фирми за АМ

mail13:43 | 25.09.2019прегледи 838 коментарикоментари 0


Румънският министър на транспорта Разван Кук остро критикува испанските строителни компании, които заплашиха да предизвикат дипломатически инцидент, след като държавната магистрална компания CNAIR прекрати договора им за участък от магистрала, докато не изпълнят  гаранцията за качеството на работата, съобщи Economica.net.
Кук  заяви, че министерството ще избере независим консултант, който да реши дали 21-километровият участък от магистралата, построен от испанските компании Comsa и Aldesa Construccciones, може да бъде пуснат в експлоатация. Ако участъкът е изграден съобразно изискванията, това ще стане, каза Кук, но добави, че това е почти невъзможно, защото вече се появят по него пукнатини, въпреки че той не се използва.
Министерството прекрати договора с испанските компании след  многократни закъснения и лошо качество на работа, като ги призова да отстранят нередностите и предупреди за допълнителни санкции.
От своя страна Aldesa успя да получи съдебно решение за спиране на изпълнението на гаранцията (58 милиона RON или 12,2 милиона EUR). Въпреки това, CNAIR получи парите само един ден преди решението на съда.

Спорът е свързан с изграждането на 21-километров участък от магистрала Лугож-Дева, в Западна Румъния, договор на стойност 123 млн. евро, без ДДС, който беше 85% финансиран със средства на ЕС. Работата по този участък на магистралата беше приключена на  99%, когато CNAIR прекрати договора.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 977