EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния отказа участие в АЕЦ"Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния отказа участие в АЕЦ"Белене"

mail17:46 | 29.04.2010прегледи 1021 коментарикоментари 0


Румъния беше поканена да участва в строежа на АЕЦ Белене, но отказа, защото развива редица проекти в страната, заяви днес държавният секретар на румънското министерство на икономиката Тудор Шербан, предаде Аджерпрес.
"Румъния беше поканена на мястото на RWE, след като компанията се оттегли от проекта", заяви Шербан.
АЕЦ Белене, която е проектирана за два реактора с мощност 1000 мегавата всеки, ще бъде построена от руската компания Атомстройекспорт. Първоначалните планове предвиждаха българската държава чрез НЕК да притежава 51 процента участие в бъдещата АЕЦ, а останалите 49 процента да бъдат продадени на германската RWE. Но след като през октомври 2009 г. RWE се отказа от участието си в проекта, министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че България ще търси други инвеститори, напомня агенцията.

Румъния трябва да намали участието си в смесената компания, която ще построи трети и четвърти блок на АЕЦ Черна вода, заяви румънският министър на икономиката Адриян Видяну, цитиран от информационния сайт Хотнюз.
В момента румънската държава притежава 51 процента от компанията ЕнергоНуклеар, докато ЧЕЗ (Чехия), Енел (Италия), Ер Ве Е Пауър (Германия) и Же Де Еф Сюез (Франция) притежават по 9,15 процента, а Арселор Митал Румъния и Ибердрола (Испания) - по 6,2 процента.
"Според мен държавата трябва да намали участието си в двата реактора, за да засили конкуренцията в сектора на енергопроизодството", посочи Видяну.
"Строежът на трети и четвърти блок на АЕЦ Черна вода представлява един от най-атрактивните проекти на ниво ЕС", заяви още министърът. Той добави, че не се поставя въпроса за финансирането на този проект.
АЕЦ Черна вода е проектирана за пет реактора Канду 6, канадско производство, но засега работи с два реактора, пуснати в експлоатация през 1996 г. и 2007 г. Те покриват около 18 процента от енергийните нужди на Румъния. Двата нови блока трябва да бъдат завършени до 2015-1016 г.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044