EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния одържави корабостроителница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния одържави корабостроителница

mail10:35 | 27.03.2018прегледи 5564 коментарикоментари 0


Румънското министерство на икономиката постигна споразумение с холандската група Damen да поеме контрола върху корабостроителницата Daewoo Mangalia Heavy Industry, най-голямото индустриално съоръжение в корабостроителния сектор.
Холандската група се съгласи да предостави на румънската държава дял от 2% в корабостроителницата. Министерството на икономиката, което в момента държи 49% от акциите на корабостроителницата, ще достигне 51%.
Междувременно Дамен, който купи 51% от компанията от южнокорейската група Daewoo миналата година, ще остане миноритарен акционер с 49% от акциите.
"За пръв път през последните 28 години румънската държава поема контрола над приватизираната стратегическа индустриална цел. Като мажоритарен акционер, можем да бъдем по-ефективни в защита на интересите на румънската държава и на висококвалифицирана работна сила в корабостроителницата ", каза министърът на икономиката Данут Анруша.
Корабостроителницата Мангалия има около 2,500 служители през 2016 г. Синдикатите в корабостроителницата се оплакаха, че решението на държавата да блокира продажбите на компанията доведе до липса на поръчки, които излагат работни места на риск. Румънското правителство блокира продажбата на Daewoo на корабостроителницата на Дамен през януари тази година, заявявайки, че иска да упражни правото си да купи дяловете на корейската група в компанията. По това време бившият премиер Михай Тудосе заяви, че румънската държава е заинтересована да строи кораби за армията в тази корабостроителница.
Министерството на отбраната планира да похарчи около 1,6 милиарда евро за закупуване на нови  многофункционални кораби, които трябва да бъдат произведени в местна корабостроителница и да се модернизират две фрегати./editor@romania-insider.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg