EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния одобри два нови моста на р. Дунав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния одобри два нови моста на р. Дунав

mail06:00 | 23.10.2014прегледи 1476 коментарикоментари 0


Румънското правителство е одобрило на заседание преговори и подписване на меморандум за споразумение между Румъния и България за строителство на два нови моста на река Дунав, предадоха Аджерпрес и Медиафакс. Новите мостове следва да свържат градовете Силистра и Кълъраш, и Никопол и Търну Мъгуреле, съобщи говорителят на румънското правителство Корнелиу Калота.

България и Румъния изразиха готовност за изграждане на колкото се може повече мостове, които да свържат бедните райони на двата бряга на реката, за привличане на инвестиции, нарастване на трафика и подкрепа на местния бизнес, заяви неотдавна Елеан Гагов, експерт в българското министерство на регионалното развитие и благоустройството, припомня румънската агенция Медиафакс.

 Румънският посланик в България Н.Пр. Антон Пъкурецу използва участието си във форум, организиран от Двустранната търговска камара България-Румъния, за да коментира новината и да направи кратък анализ на двустранните отношения, предаде репортер на EconomyNews.bg

 През последните години се наблюдава нарастващ интерес от страна както на румънски, така и на български компании да присъстват на съседска територия. Показателните са цифрите за стокообмена – преди 6 години той е бил 300-400 млн. евро, а през изминалите три, при това кризисни години, е 10 пъти повече – 3,5 млрд. евро, подчерта посланик Пъкурецу. Румъния е третият пазар за българското производство в рамките на ЕС след Германия и Италия. Повече мостове на Дунав само ще улеснят бизнес отношенията. Но румънският посланик наблегна на необходимостта от повече координация в осъществяването на инфраструктурните проекти, за да се избегнат ситуации, в които до границата има магистрала или скоростен път, а след това нищо.

Двустранните отношения се развиват положително и в политически план и отдавна е в миналото конкуренцията кой е „отличникът на класа”. Като практика се утвърдиха съвместните правителствени заседания, което е показателно, че вече става дума за партньори и приятели, осъзнали, че имат общи интереси и трябва да се борят заедно, отбеляза румънският посланик.

 Много важен елемент е задълбочаването и на връзките на ниво местни власти. От година и половина между София и Букурещ има интензивни разговори за съвместни проекти чрез Дунавската стратегия и Програмата за трансгранично сътрудничество. Най-голямата румънска компания UTI вече има подписан договор със Столична община.

 На трето място той посочи все по-тесните връзки между гражданите. От 6 години насам румънците са голям контингент за българския туризъм – над 1 млн. румънски туристи са почивали в български курорти, като съответно близо 400 хил. българи са избрали Румъния за своята почивка. „Обикновеният човек все повече се влюбва в съседа си”, пошегува се Н.Пр. Антон Пъкурецу.

 

 


Тагове: мостове, Дунав
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg