EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Нова формула за пенсиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Нова формула за пенсиите

mail18:45 | 22.11.2023прегледи 577 коментарикоментари 0


Камарата на депутатите на румънския парламент одобри изготвения от правителството проектозакон за пенсиите, предаде Аджерпрес.

Миналата седмица Сенатът одобри проекта, който предвижда преизчисляване по нова формула на пенсиите на над 4,7 милиона румънци.  Предвижда се също до 2035 г. постепенно да бъде изравнена възрастта за пенсиониране на мъжете и жените на 65 години.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че преди гласуването комисията по труда в Камарата на депутатите е внесла няколко промени, включително уточнение, че пенсиите, които биха спаднали след преизчислението, ще останат на настоящото си ниво. Също така миньорите ще запазят и в бъдеще правото си да се пенсионират на 45 години.

Премиерът Марчел Чолаку благодари след гласуването на колегите си от Социалдемократическата партия (СДП), Национално-либералната партия (НЛП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) и увери, че "това е един много добър закон".

Попитан от репортери дали съществуват необходимите 25 милиарда леи (еврото се разменя за 4,97 леи), необходими за увеличението на пенсиите, премиерът отговори, че ресурсите са налични.

"80 процента от пенсионерите получават под 8000 леи, 60 процента получават под 3000 леи. Румънската държава трябва да осигури този ресурс", посочи той.

По време на дебатите представители на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) заявиха, че законът е "лъжа", която управляващите използват с предизборна цел и който ще хвърли в хаос бюджета. 

"Този закон е лъжа от главата до петите, защото вие това сте свикнали да правите, да лъжете пенсионерите, които виждате само като маса, която да манипулирате с електорална цел", заяви депутатът от ССР Кристиан Зайдлер. По думите му новият проектозакон няма да премахне несправедливостите.

По-рано министърът на труда Симона Букура Опреску каза, че новият закон ще повиши пенсиите средно с 40 процента. "Може да има пенсии, които ще бъдат увеличени с 1 процент, може да има пенсии, които ще нараснат с 80 процента, но нашите сметки показват, че ще има средно увеличение на пенсиите с 40 процента", посочи тя миналата седмица.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158