EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния не може да финансира дефицита като България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния не може да финансира дефицита като България

mail10:13 | 26.05.2010прегледи 702 коментарикоментари 0


Българите няма да повишат ДДС, а ще използват паричния резерв, Румъния обаче няма пари в резерв, пише днес румънският вестник "Гъндул".
Българите могат да си позволят да не повишават данъците, защото имат достатъчно средства в паричния резерв, за да покрият дефицита. Съседните страни обаче трябва да имат предвид фискалната политика на България, ако искат да не загубят конкурентноспособността си, посочва изданието.      
"Ако ние не повишаваме данъците в България, вие (румънците - бел.изд.) и други съседни страни трябва да имате предвид това, за да не станете неконкуретноспособни", казва подуправителят на БНБ Калин Христов, който участва във Финансовия форум 2010 в Букурещ.
На въпроса на "Гъндул" дали Румъния може да финансира дефицита си от фискалния резерв по примера на България, румънският финансов министър Себастиан Владеску заяви, че това не може да стане, защото "Румъния няма фискален излишък".
Правителството има проблеми в последните сто метра в опита си да събере мнозинство в парламента, което да подкрепи плана за бюджетно преструктуриране, пише вестник "Ромъния либера" в материал, озаглавен "Как можем да избегнем нов заем от МВФ". Заради протакането на преговорите, поемането на отговорност за мерките беше отложено за следващата седмица.
Спешността на мерките е продиктувана от ултиматума, наложен от МВФ. Ако Румъния не намали бързо разходите, няма да получи навреме следващия транш от заема. Държавата ще трябва да взема заеми от свободния пазар при все по-високи лихви и рискува да спре плащанията през декември, отбелязва изданието.
Ако правителството не направи огромно усилие да отговори на критериите на МВФ, следващата година ще стигне до положението да вземе още по-обременяващ заем: други 30 милиарда евро към вече взетите 20 милиарда, прогнозира "Ромъния либера".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039