EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния намали социалните осигуровки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния намали социалните осигуровки

mail11:40 | 10.09.2014прегледи 1171 коментарикоментари 0


Румънският парламент одобри роектозакон за намаляване на вноските за социално осигуряване за работодателите с 5 процентни пункта, съобщи информационният сайт Зиаре.
Проектът беше одобрен с 307 гласа "за" от Камарата на депутатите, която е решаващият орган в случая. По-рано Сенатът отхвърли искането на президента Траян Бъсеску за преразглеждане
на закона.
Правителството на социалдемократите одобри през юни проектозакон, предвиждащ намаляване на вноските за социално осигуряване с 5 процентни пункта за работодателите от 1 октомври. По-късно проектът бе гласуван на извънредно заседание на парламента, но държавният глава го върна за преразглеждане. Преди приемането на закона финансовият министър Йоана Петреску заяви, че Румъния има необходимите ресурси, за да компенсира дупката в бюджета от намаляването на социалните осигуровки за работодателите.
Тя заяви, че "тази смела и подкрепяща бизнеса мярка" ще намали укриването на данъци и ще донесе повече пари в бюджета. "Ако се намалят вноските за социално осигуряване с 5 процентни пункта, бизнесът ще може да прави нови инвестиции или да създава нови работни места", подчерта министърът.
Следва законът да бъде изпратен отново за обнародване на президента Траян Бъсеску, който критикува остро тази мярка с мотива, че липсват необходимите финансови ресурси и цената ще
бъде понесена от населението. Той напомни също, че Румъния има сключено споразумение с Международния валутен фонд, Европейския съюз и Световната банка,в което се е ангажирала със спазване на определена цел за бюджетния дефицит.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg