EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния навлиза на пазара в Туркменистан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния навлиза на пазара в Туркменистан

mail09:45 | 15.10.2012прегледи 408 коментарикоментари 0


Румънският президент Траян Бъсеску заяви по време на среща с туркменския си колега Гурбангули Бердимухамедов, че румънските фирми Ромелектро и СИВЕКО искат да навлязат на пазара в Туркменистан в областта на енергийните строежи и информационните технологии, съобщи Медиафакс. Държавният глава посочи, че и други румънски компании проявяват интерес да получат договори с Туркменистан за доставка и поддръжка на съоръжения за добив на петрол и природен газ, както и за обезпечаване на сигурността на южната граница на страната с Афганистан след оттеглянето на мисията ИСАФ през 2014 г.
Туркменският президент от своя страна посочи, че двете страни имат "стратегическа връзка", чиято интензивност трябва дасе отрази и върху търговския и икономическия обмен, които до момента са незадоволителни.
"Съществуват много бизнес кръгове в Румъния, които искат да дойдат да сътрудничат в Туркменистан", заяви Гурбангули Бердимухамедов, като посочи, че румънски фирми в областта на туризма и строителството биха могли да допринесат за развитието на туристическата индустрия в страната. Двамата държавни глави споменаха, че са обсъдили и сътрудничеството в проекти за транспорт на природен газ, както и за осъществяване на транспортен коридор за стоки между румънското черноморско пристанище Констанца и пристанище Туркменбаши на Каспийско море, който да свърже Туркменистан с Европа. "Румъния е една от нашите порти към Европейския съюз", заяви Бердимухамедов.

Фирмата Ромелектро участва в предстоящ търг за договор на стойност над 1 милиард евро за осъществяването на линия с високо напрежение между столицата Ашхабад и пристанище Туркменбаши на разстояние около 400 километра. От своя страна фирмата СИВЕКО кандидатства за договор за осъществяване на информационна система за комуникации между туркменските министерства, а фирмата Ю Ти Ай се интересува от търг за оборудване за охраняването на южната граница с Афганистан, отбелязва агенцията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161