EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния: Индустриален колос фалира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Индустриален колос фалира

mail10:10 | 27.11.2019прегледи 840 коментарикоментари 0


Заводът Електропутере Крайова (Electroputere Craiova), индустриалният колос преди 1989 г., който произвеждаше електрически трансформатори и локомотиви, които се изнасяха в почти цял свят, ще бъде разпродаден на парчета, съобщава в. "Адевърул", предава БТА.

Електропутере Крайова, някога символ на румънската индустрия, спира производството си от 1 декември след 70 години дейност, посочва вестникът. Фабриката беше купена през 2007 г. от фирма на противоречивия бизнесмен Фати Тахер и в момента има загуби от милиони евро.

От четирите цеха, които предприятието имаше преди приватизацията, сега са останали само два: за подвижен железопътен състав и за електрически трансформатори. През юли от 555-те служители на фабриката, 296 са били съкратени.

"От юни 2019 г. бяхме уведомени, че ще бъде преструктуриран съществуващият персонал и ще остане в съкратен състав (. . .) Можеше да се предположи, тъй като през 2019 г. не бяха сключвани нови договори. Причините бяха загубите, които Електропутере натрупа от производствената си дейност, които растяха всяка година", казва синдикалният лидер Каталина Тибейка.

Последните около 250 служители на предприятието ще си тръгнат следващия месец с компенсаторни заплати.

Фабриката Електропутере Крайова е основана през 1949 г. за производство на тежко електротехническо оборудване. Благодарение на значителен обем инвестиции и сътрудничества с престижни фирми от Швейцария, Швеция, Франция, Германия и Италия, марката Електропутере стигна до пазарите на над 100 страни, се посочва в историческа справка на Аджерпрес.

През 1919 г. е трансформирана в акционерно дружество, а през 2007 г. е приватизирана, като мажоритарният пакет акции от 86,28 процента е купен от саудитската фирма "Ал Араб контрактинг къмпани лимитед" (Al-Arrab Contracting Company Limited), която постави начело на административния съвет бизнесмена с йорданско, гръцко и румънско гражданство Фати Тахер.

Служители подозират инвеститорите от "Ал Араб контрактинг", че са планирали от самото начало да превърнат фабриката в бизнес с недвижими имоти и че въпреки обещанията им да инвестират милиони евро и да я трансформират в международен гигант, всъщност са възнамерявали да я разпродадат на квадратен метър.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4147