EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния има проблем с "изтичане на мозъци"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния има проблем с "изтичане на мозъци"

mail16:45 | 26.10.2023прегледи 537 коментарикоментари 0


Румъния се сблъсква с едно от най-сериозните изтичания на мозъци в света. През последните 10-15 години 20% от работната сила (над два милиона души) е емигрирала, а това оказва влияние върху икономическия растеж на страната, съобщава Диджи24, като се позовава на доклад на Световната банка.

Много от хората са напуснали за постоянно и това води до недостиг на служители в ключови професии като лекари например, както и до спад в производителността. Тъй като тези, които емигрират, обикновено са по-млади и по-образовани от останалото население, обществото застарява, отбелязва медията. 

Цитираните данни показват, че в цяла Румъния средната възраст се е увеличила от 34,4 години през 2000 г. на 43 години през 2021 г. Различията между регионите са значителни.

Букурещ има най-ниската средна възраст (41 години) и най-нисък дял на населението над 65 години (16,5 процента). В същото време в югозападната част на страната - в Югозападна Олтения, средната възраст е 45 години, а хората над 65 години представляват почти 21 процента от населението.

Населението на Румъния се е свило от 22,8 милиона души през 2000 г. до 19,1 милиона през 2021 г. Според прогнозите до края на десетилетието броят на жителите ще намалее до 17,8 милиона души. 

Заради тези процеси в страната се появяват така наречените точки на демографски натиск, където има по-голямо търсене на комплексни здравни грижи за възрастните хора. Те възникват най-вече в слабо развитите региони, където предоставянето на услуги вече е трудно.

От една страна, нивото на неактивност е сред най-високите в ЕС, а от друга - участието на пазара на труда е сред най-ниските, пише Диджи24. На практика една четвърт от хората в трудоспособна възраст нито работят, нито търсят работа,  а това ограничава предлагането на работна сила в условията на повишено търсене в икономиката.

Предлагането на работа намалява, а търсенето на квалифициран труд се увеличава, като очакванията са, че с напредването на зеления и дигиталния преход този недостиг и разминаване ще се задълбочат.

В това отношение Румъния се сблъсква с друг проблем - образователната система трудно успява да осигури уменията, от които страната се нуждае. Според цитираните данни, в момента се покриват само около 20% от текущите нужди на пазара на труда.

Наред с това Румъния има най-нисък процент на участие в обучение през целия живот. Само един процент от хората на възраст между 25 и 64 години участват в обучения за възрастни, което е доста под средното европейско равнище от 9,1 процента.

Компаниите също не инвестират в обучения. Докладът на Световната банка показва, че само 21 процента от фирмите предоставят обучение на служителите, в сравнение с 36 на сто в страните с високи доходи.

Експертите на международната организация отбелязват, че държавата също не прави много за решаването на проблемите. Публичните разходи за труд са ниски и сравнително неефективни и допринасят за слабия достъп до информация за възможностите на пазара на труда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038